Ako je u srpnju gradilište novog groblja Crno bilo umrtvljeno, radovi koje je s Gradom Zadrom u ožujku ugovorio albansko - kosovska zajednica Pe-Vla-Ku u ožujku ove godine, potkraj studenog su itekako živnuli.

Uvjerili smo se u to u pratnji resornog pročelnika Darka Kasapa s čijim angažmanom je gradnja prva faze novog groblja, uhvatila rokove prema kojima bi na proljeće trebala početi gradnja grobnica.

Međutim, na terenu su se pojavile dvije kaverne na području koje će biti parkiralište. U kopanju terena pikamerima otvoren su u dvije špilje a na teren su pozvani stručnjaci i spelolozi. Od prof. dr. Mladena Garešića s Geološkog fakulteta očekujem izvještaj te prijedlog sanacije. To će malo usporiti i poskupiti radove, istaknuo je pročelnik Kasap

Jednu manju a drugu veću pokazala je voditeljica građevinskih radova uime podizvođača GS Gradnja iz Gospića, dipl. inž. Nidal Zintout. Ona nam je kazala kako otvori zatrpani kamenjem nemaju veze s nedavnim potresom u kojem je epicentar baš bio u Crnom, nego s bujicom koju su donijele nedavne kiše.

Upravo se zbog toga i grade lagune za oborinske vode koje su uvjetovale Hrvatske ceste kako one ne bi otjecale prema gradu, kazao je Kasap kao i da je na tom gradilištu od ugovorenih 25 milijuna do sad potrošeno na učinjene radove 8.5 milijuna kuna. Teren je očišćen od stabala alepskog bora i pinije od koji je jednu tražio da se zadrži direktor Nasada, Josip Krnčević dipl. inž. šumarstva.

Na mjesto posječenih stabala, posadit će se 60 novih na samom parkiralištu, a prema riječima Kasapa, dolazak na novo groblje pristupnom cestom bit će kroz aleju čempresa.

Grad Zadar koji je davno otkupio  teren  od Hrvatskih šuma (za 3 milijuna kuna skoro 400 ha u Crnom) a  time je postao i vlasnik stabala. One posječene  će  kao drvo prodati putem natječaja. Ona su složena u veliku hrpu, a uz njih su građevinari podigli brdo otkopanog materijala. Trasirana je cesta koja će okružiti ukupan obuhvat groblja od 33 hektara. S njom će se doći i do trafostanice, pojasnio je stanje na trenu resorni pročelnik.

 Projekt novog zadarskog groblja za idućih stotinu godina, radi se prema idejnom rješenju zagrebačke arhitektica Helena Paver Njirić koja je dobila prvu nagradu. Arhitektonski natječaj organizirali su Nasadi davne 2012. godine.

U prvoj od 7 faza, ograđenoj zidom bit će grobno polje s tri tisuće grobnih mjesta.

Obuhvat aktualnog gradilišta je šest hektara. Grad Zadar gradi novo groblje vlastitim proračunskim novcima, a Kasap tvrdi da je to prvo novo groblje koje se gradi u Hrvatskoj.