Zadarska bolnica odnedavno je bogatija za najmoderniju angiosalu vrijednu 4,6 milijuna kuna, koja na inovativni način pomaže u liječenjima bolesti srca i krvnih žila, posebice u hitnim stanjima poput infarkta. Zadarski kardiolozi nisu čekali službeno predstavljanje, već su odmah nakon puštanja u upotrebu krenuli s obradom pacijenata. Jedan od liječnika, dr. Jogen Patrk, tako je na današnju prezentaciju stigao upravo sa zahvata kojeg je imao na čovjeku koji je prebolio infarkt.

- Ovaj uređaj nije samo koštao puno novca, već i živaca, jer je trebalo nekoliko mjeseci da ga nakon kupnje stavimo u upotrebu. Sada s ponosom mogu reći da imamo ne samo najsuvremeniji uređaj u našoj bolnici, nego i u cijeloj Dalmaciji i šire. Mi smo već prije dvije godine dobili jednu angiosalu, zatim sustav za aritmologiju firme Boston, a ovaj Philipsov uređaj samo je šećer na kraju, to je toliko moderno da ne postoji uređaj koji bi kvalitetnije liječio naše sugrađane, istaknuo je šef Interne i Odjela za kardiologiju dr. Dražen Zekanović.

Naravno, niti jedan uređaj ne bi se mogao koristiti da u zadarskoj bolnici ne postoji liječnički kadar koji se stalno educira i prati suvremene trendove u liječenju bolesti. Dr. Zekanović posebno je zahvalio utemeljiteljima zadarske kardiologije, dr. Albinu Joviću i pokojnom dr. Davoru Nekiću, čija su nastojanja itekako ugrađena u činjenicu da je danas u Zadarskoj županiji najmanja stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj.

- Kardiologija je jedan od najboljih odjela ne samo u Općoj bolnici Zadar nego i šire, a naša obveza je da osiguramo sredstva. Ova oprema će pomoći u daljnjem razvoju odjela i pružanje pomoći pacijentima, ali i liječnicima koji dobivaju mogućnost zahvata uz minimum zračenja, rekao je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina.

Zahvalio je državnom tajniku Silviju Bašiću, koji se u Ministarstvu zdravstva uvijek zalaže za opremanje zadarske bolnice, u koju je u protekle dvije godine uloženo preko 50 milijuna kuna.

- Takav aparat se ne može ugraditi bilo gdje, nego samo u centre izvrsnosti koji provode najsuvremenije medicinske postupke. Zadarska bolnica je jedna od najboljih u Hrvatskoj, a neki djelatnici i odjeli poput kardiologije uz bok su najboljim kliničkim bolničkim centrima, istaknuo je pohvaljeni dr. Bašić.

Župan Božidar Longin izrazio je žaljenje što se povremeno u javnosti i na sjednici Županijske skupštine mogu čuti povici o zadarskoj bolnici, dok će on uvijek iskreno reći da je ponosan na nju i njezino osoblje.

- Sve ovisi o toj našoj pumpici, neki bi rekli čak i ljubav, pa je jasno da i kardiologija mora biti njezin najbolji odjel, duhovito je komentirao Longin.