Proračun za 2023. godinu, kojeg potpisuje gradonačenik Branko Dukić, a o kojem ovisi gradska vlast, predan je predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću. On će vjerojatno 20. prosinca  sazvati proračunsku sjednicu Gradskog vijeća.

Ako se proračun ne usvoji, tada se može donijeti odluka o privremenom financiranju Grada Zadra koja može biti na snazi do kraja ožujka. Ukoliko proračun i drugi put padne tada se raspušta Gradsko vijeće. Vučetić je pozvao vijećnike da predlažu amandmane kako ne bi došlo do nereda kao lani.

On je jučer počeo pozivati vijećnike da dođu uzeti proračun. O njemu su do sada pregovarali vijećnici SDP-a i gradske vlasti. Predsjednik Kluba Daniel Radeta jučer je i objavio svoj Facebook usklik da je u proračun za 2023. godinu uvršten građanski odgoj. Radeta je prijedlog proračuna dobio preko Ureda Grada pa je Vučetić i vijećniku Akcije mladih Roku Tadinu savjetovao da ga i on tako traži.

Bez da čeka prijedlog proračuna, novi nezavisni vijećnik Damir Dado Burčul najavio je specijalni amandman putem Zadarskog lista. Bivši predsjednik Kluba HDZ-a tražit će da HNK Zadar vrati pozajmicu od 3 milijuna kuna i da se novac proslijedi KK Zadar koji je politički ostao zakinut za taj iznos koji se do sada davao rebalansom.

Burčul je aktualizirao i kupnju Mercedesa za kojeg tvrdi da je još na Stanovima. Njega nije kupio direktor Damir Knežević koji je otišao iz Kluba i postao marketinški stručnjak u novoj zadarskoj tiskovini. Zna se tko je bio u uime Grada u skupštini HNK Zadar, prozvao je bivši HDZ-ov vijećnik.

P.S. Projekcija proračuna u eurima iznosi 105 milijuna eura. U usporedbi s proračunom za ovu godinu koji je nakon rebalansa poskočio na 807 milijuna kuna, plan gradske blagajne u idućoj godini iznosi 792 milijuna kuna.

To nisu originalni prihodi Grada Zadar, već i gradskih ustanova. Izvorni prihodi koje su planirale gradske vlasti iznose 18,7 milijuna eura. Manje ili više nego ove godine - ovisi o sposobnosti gradske vlasti.