Na jučerašnjem ročištu na zagrebačkom Županijskom  sudu u Zagrebu na kojem se vodi postupak protiv prvooptuženog Rena Sinovčić i ostalih iz akcije USKOKA, najavljene su završne riječi 12. i 18 siječnja 2023.

Taj čin u kojem će se izjasniti opunomoćenici obrane te optužbe završnica je za donošenje sudske odluke u pravosudnom postupku koji ulazi u osmu godinu.
Jučerašnje ročište trajalo je svega 20-ak minuta piše Novi list. Naime, kćerka Rena Sinovčića iskoristila je svoj zakonsko pravo da kao srodna osoba ne mora svjedočiti.

U akciji Ribar, osim Sinovčića na optuženičkoj klupi su se našli bivši direktori NK Zadar Novica Erlić i Dalibor Zebić te poreznici Vjekoslav Jurlina, Stoja Mučaji, Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić. Prvooptuženi Sinovčić teret se da je u predstečajnoj nagodbi medijske kuće VOX u njegovu vlasništvu, ali i na štetu NK Zadra, sa suoptuženicima nezakonito izvukao 120 milijuna kuna.

Javnost je već i zaboravila kako se to radilo na osnovu optužnice USKOKA.

Prema optužnici USKOK-a,  Sinovčić je uz pomoć Zebića u predstečajnoj nagodbi VOX-a 2013. godine izigrao vjerovnike tako što prikazao financijski neistinito stanje. Dvije trećine potraživanja su otpisana pri čemu su oštećeni vjerovnici VOX-a za 52 milijuna kuna, sam VOX za 22.5 milijuna kuna, porezna uprava za 5.6 milijuna te Državni proračun za tri milijuna kuna.

Još drastičnije izvlačenje novca dogodilo su NK Zadra gdje je prema optužnici Uskoka, tadašnji direktor Novica Erlić potpisao pozajmice koje je Sinovčić navodno ugovorio s igračima u ukupnom iznosu od 43,2 milijuna kuna. Sinovčiću koji je godinama figurirao kao vanjski suradnika NK Zadra, iz kluba na Stanovima je na osnovu tog navodnog duga isplaćeno 17,3 milijuna kuna.

Uhićenje Sinovčića i drugova 2014. godine bila je i ostala najveća USKOKOVA afera u Zadru. Sinovčić je priveden 2. prosinca prije 8 godina nakon što su mu policajci kombijem prepriječili put na Gaženičkoj cesti Tada je javnost još i vjerovala da će afera Ribar dobiti odgovarajuću i brzu sudsku završnicu.