Ovaj tjedan trebala je biti donesena odluka o tome hoće li se nastaviti natječajna procedura s jedinim preostalim kandidatom za izgradnju kanalizacije na potezu od Zadra preko Kožina i Petrčana. U igri je Euro projekt iz Zadra, jedna od firmi obitelji građevinskog poduzetnika Mladena Ninčevića.

- Biti će do kraja godine, kazao nam je direktor Grgo Peronja koji je na isto novinarsko pitanje u proteklih šest mjeseci te najave pomicao s razlozima i rokovima koji su postali smiješni, s obzirom na to da su točno prije dvije godine u Odvodnji otvorene ponude. Na procjenu vrijednosti od 141,7 milijuna kuna za radove na uređenju otpadnih voda Petrčane i sliva Puta Bokanjac (Vidikovac i Skročini) stigle su četiri ponude.

Kada je Odvodnja kao nositelj EU projekta zadarske aglomeracije dobila mogućnost da se ta investicija poveća od strane svih koji ga sufinanciraju, a bilo je to u ožujku ove godine, pitalo se ponuđače ostaju li pri svojoj ponudi.

Svi su pisano odbili ostati u natječaju za koji su trebali priložiti visoko jamstvo osim Euro projekta. Najnižu ponudu od 174.1 milijuna dala je Zajednica Lavčevića sa 174.1 milijun kuna, a najveću od 203 milijuna bila je od Pfeiffera. Turski Intas ponudio je 182.7 milijuna kuna, a Euro projekt 184. 8 milijuna kuna (svi iznosi bez PDV-a).

- Natječaj je bio javan, a postupak je tajan, isticao je Peronja svaki put kada bi ga pitali što se čeka, kad će se donijeti odluka, je li u pitanju financiranje, ima li Euro projekt bonitet koji se traži za tako skupi posao i na kraju hoće li se natječaj nakon dvije godine poništiti.

Jutros smo pitali tko će odlučiti o najnovijem pitanju hoće li se nastaviti procedura s preostalim kandidatom?

- Grad i Odvodnja, rekao nam je direktor Odvodnje.

To znači da će odluka biti politička, zaključak je koji se nameće.

Nije politička, već analitička, opovrgnuo je direktor Peronja bez odgovora za javnost i građane koji čekaju kanalizaciju obećanu i najavljenu kao mega kapitalni projekt od milijardu kuna s kojim se gradonačelnik Branko Dukić prestao hvaliti.