Vlada Republike Hrvatske, koja na temelju pokazatelja o veličini područja, broju stanovništva, broju kaznenih djela i prekršaja, značajkama prometnih pravaca i zemljopisnom položaju te drugih sigurnosno značajnih pokazatelja, uredbom utvrđuje područje, sjedište i kategoriju policijskih uprava i postaja, zbog pristupanja Schengenskom prostoru napravila je izmjene koje su zahvatile i područje Zadarske županije.

Najvažnija novina nove uredbe je ukidanje pet postaja granične policije: Rupa, Macelj, Varaždin, Terezino Polje i Bregana. Što se tiče zadarskog područja, Policijska postaja Zadar uz gradske četvrti, grad Nin, općine Bibinje, Sukošan, Škabrnja, Zemunik Donji, Galovac, Poličnik, Ražanac, Posedarje, Novigrad, Vir, Privlaka, Vrsi, novom odlukom nadležna je za Kali, Preko, Kukljicu i Sali na Dugom otoku te naseljene otoke Molat, Zverinac, Iž, Rava, Silba, Olib, Ist, Rivanj, Sestrunj i Premuda. Policijska postaja Biograd više neće biti nadležna za Tkon i Pašman.

Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar, sa sjedištem u Gaženici, nadležna je za nadzor državne granice i poslove na moru na morskom akvatoriju Zadarske županije, odnosno kontrolu prelaska državne granice na pripadajućim graničnim prijelazima i zaštitu dijela državne granice na moru u dužini od 45 n/m, kao i na području Zračne luke Zadar te pripadajućem graničnom prijelazu.

Kako je Hrvatska granica Schengenskog prostora, to znači da će svaki otok biti potencijalno mjesto neželjenog ulaska u Europsku uniju, pa će ova postaja biti nadležna za obavljanje poslova u općinama Kali, Preko, Kukljica, Tkon, Pašman te Sali na Dugom otoku, na naseljenim otocima Molat, Zverinac, Iž, Rava, Silba, Olib, Ist, Rivanj, Sestrunj, Premuda i Vrgada te nenaseljenim otocima morskog akvatorija Zadarske županije.