Do sada najveće provedeno anketno istraživanje ukazalo je na nezadovoljstvo zadarskih liječnika kvalitetom upravljanja ustanova u kojima su zaposleni.

Iza ankete stoji novi projekt Studija hrvatskog liječništva 2022., kojeg je danas predstavila Hrvatska liječnička komora. Iz projekta su proizašle dvije rang-liste hrvatskih bolnica, jedna prema kvaliteti upravljanja i druga prema uvjetima rada u 2022. godini.

Bolnice su rangirane na temelju stavova više od 3.400 bolničkih liječnika koji su odgovarali na 18 pitanja o kvaliteti upravljanja i 8 pitanja o uvjetima rada. Definirana su dva kompozitna indeksa prema kojima su bolnice rangirane od najbolje do najlošije.

Po uvjetima rada Opća bolnica Zadar zauzela je visoko drugo mjesto. Bolje radne uvjete od OB Zadar u Hrvatskoj imaju jedino liječnici opatijske Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma - Thalassotherapia. Uvjetima rada pak nisu zadovoljni doktori iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, koja se smjestila na 38. od ukupno 41 mjesta.

S druge strane, biogradska bolnica nešto je bolje ocijenjena od zadarske bolnice po kvaliteti upravljanja. Naime, Specijalna bolnica za ortopediju završila je na 37. mjestu, dok je zadarska bolnica s vrha jedne pala na samo dno druge rang liste. Od nje je po ocjenama kvalitete upravljanja lošije prošla jedino Opća bolnica Gospić s kojom je OB Zadar nedavno započela proces funkcionalnog spajanja. Napomenimo kako Psihijatrijske bolnice Ugljan nema na ovim rang listama.

Iz Hrvatske liječničke komore ističu kako studija jasno pokazuje kako su ključni problemi bolničkih liječnika u Hrvatskoj premalo vremena za pacijenta i preveliko radno opterećenje, istovremeni rad na više radilišta, previše administrativnog posla, premalo vremena za edukaciju liječnika, kao i loše upravljanje. Tako je npr. čak 58 % bolničkih liječnika vrlo nezadovoljno vremenom koje ima na raspolaganju za pacijente, a ujedno često ili uvijek rade na više radilišta. Dok 29 % liječnika uopće na poslu nema radnu sobu s računalom, njih 47 % koji imaju radnu sobu s računalom prosječno ih dijele s još petero liječnika. Posebno je zabrinjavajuće da je čak 36 % bolničkih liječnika u posljednjih 12 mjeseci bilo izloženo verbalnom vrijeđanju ili prijetnjama.

„Rezultati ovog velikog anketnog istraživanja Hrvatske liječničke komore pokazuju da, općenito govoreći, bolnički liječnici nisu zadovoljni niti kvalitetom upravljanja niti uvjetima rada u svojim bolnicama. O situaciji s upravljanjem najbolje govori činjenica da su liječnici kvalitetu upravljanja u ustrojstvenoj jedinici prosječno ocijenili s 4,7 na ljestvici od 0 do 10, što je školskim rječnikom tek za ocjenu dovoljan - dva. Načinom komunikacije ravnatelja nezadovoljno je čak 44 % liječnika. Smatramo da postoji velik prostor za napredak i da su upravo kvaliteta upravljanja i uvjeti rada iznimno važni za odluku liječnika o odlasku iz hrvatskog javnog zdravstvenog sustava", istaknuo je doc.dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Liječnička komora će u siječnju 2023. predstaviti i rezultate Studije koji se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu.