Iz PU zadarske objavili su rezultate akcije vikend tijekom koje se provode pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća s teško ozlijeđenim i poginulim osobama.

To su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela i prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 16. prosinca do 18. prosinca 2022. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 113 prekršaja od čega iz PU zadarske izdvajaju: 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 18 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 8 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 2 prekršaja zbog nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka - prolaska za vrijeme trajanja crvenog svjetla te 2 prekršaja zbog vožnje jednosmjernom ulicom.

Tijekom kontrole prometa, najveća koncentracija alkohola u količini od 2,25 g/kg izmjerena je kod 55-godišnjeg vozača automobila Škoda zadarskih registarskih oznaka, koji se u subotu 17. prosinca u 23.10 sati u Zadru u Ulici dr. Franje Tuđmana izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Nakon prestanka djelovanja opojnog sredstva, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar, protiv vozača su podnijeli optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja.