Gradonačelnik Branko Dukić prihvatio je zahtjev gradske podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika kojim se traži povećanje plaća za zaposlenike s najmanjim primanjima u Gradu Zadru.

Izmjenom Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika predlaže se povećanje koeficijenata za radna mjesta koja se odnose na srednju i djelomično na višu stručnu spremu. Na popisu su tako pozicije referenata, administrativnih tajnika, vozača, brodovođe, tehničara, domara, poslužitelja, telefonista, dostavljača i spremača.

- Značajno povećanje općih životnih troškova utjecalo je na znatan pad realne vrijednosti osobnog dohotka zaposlenika gradske uprave općenito, ali bi ovim predloženim izmjenama bili obuhvaćeni koeficijenti zaposlenika s najnižim plaćama, koji su i najugroženiji negativnim socioekonomskim procesima u društvu, istaknuo je gradonačelnik u materijalu točke koja ide na Gradsko vijeće.

U obrazloženju odluke potvrđeno je i kako gradska uprava više nije poželjni poslodavac za određene struke.

- Na tržištu rada dolazi do osjetnog zaostajanja vrijednosti plaća gradske uprave kao javnog sektora za onim u privatnom sektoru, te se gradska uprava prilikom raspisivanja natječaja za prijam u službu po prvi puta suočava s deficitom na tržištu rada, naglašeno vezano uz radna mjesta srednje stručne spreme, naveo je Dukić.

Osnovica za obračun plaće dužnosnika iznosi 3.924,29 kuna bruto, a evo koliko iznose novi koeficijenti: