Nakon jednosatne stanke koju su iza 13 sati na sjednici Gradskog vijeća tražili iz Kluba HDZ-a, odluka je pala: oni ne mogu izglasati Proračun s amandmanima koji su usvojeni a nisu zakoniti.

- S ovim amandmanima dolazi do bitne ravnoteže proračuna. Mi takav proračun u Klubu HDZ-a ne možemo prihvatiti jer su protuzakoniti argumenti. Za razliku od dogovora tri političke opcije čiji dogovor je do zaraza bio uvršten u proračun. Ispast će da smo mi jedina politička opcija koja se bori za zakonit proračun. A za ovakav ne možemo glasati, kazao je novi predsjednik tog kluba Bruno Milin.

- Vi birate put općeg stampeda, opće neznanja, nadovezao se gradonačelnik Branko Dukić podsjećajući kako je lani kod amandmana vijećnika bilo neznanja, nesnalaženja i nezakonitosti koje su oni sanirali.
Gradska vijećnica bi trebala biti krema zadarskog društva, ustvrdio je Dukić.

Vijećnik Ante Rubeša mu je uzvratio da oni pokušavaju u javnosti okriviti njih za nezakonitost, da bi na kraju izvukli neku pobjedu, kazao je Rubeša.
Šef zadarskog SDP-a tražio je stanku, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić je dao moguće tumačenje zakona na Upravnom sudu.

Veliki obrat donijela je točka o izglasavanju proračuna Grada Zadra, iako se očekivalo da će on biti donesen po upućenom prijedlogu, uz podršku vijećnika SDP-a.

Nakon uvodnog predstavljanja, u kojoj su novost bili amandmani samog gradonačelnika Branka Dukića, kojima osigurava po 1,5 milijun kuna za sanaciju krova u Mocirama i djelovanje Hrvatskog nogometnog kluba Zadar, predsjednik GO HDZ-a Daniel Radeta rekao je kako će se on izglasati uz konsenzus ili će svi, skupa s gradonačelnikom, na izbore.

- Ako su mislili da ćemo sami izglasati proračun s HDZ-om, gadno su se prevarili, rekao je Radeta, a predsjednik GV Marko Vučetić do dodatno pojasnio:

- Nisam sudjelovao u razgovorima i ne znam što se dogovaralo. Proračun koji bi se donio jedinstvom HDZ-a i SDP-a bi bio proračun koji dokida demokraciju. Kao huljama kojima treba utočište u patologiziranom domoljublju, tako i ljudi koji se ne mire s HDZ-om moraju imati utočište u SDP-u. Kad bi se oni sami dogovorili i izglasali proračun, to bi bila smrt u gradu Zadru. Zato se to ne može i ne smije dogoditi. Da prihvatimo sve amandmane bi li grad upao u zastoj? Došlo bi do nekog novog iskoraka, u kojem bi gradonačelnik u sljedećoj godini pregovarao o rebalansu jer se takav proračun ne bi mogao izvršiti, kao što se nije mogao izvršiti ni prošli, ali bi gradonačelnik za razliku od prethodnog trebao biti u stanju pregovarati s ostalim frakcijama u Gradskom vijeću, rekao je Vučetić.

Od ukupno 44 amandmana Dukić je prihvatio samo dva liste Enija Meštrovića, o projektiranju i izgradnji ceste ispod parka Musapstan do Kožina te nastavak realizacije parka uz Ulicu Kazimira Zankija. Sedam Meštrovićevih je odbio, bilo da se radi o nabavci stanova u Zagrebu za potrebe obitelji s bolesnom djecom, osnivanju javne ustanove ArtKino, milijun eura za uređenje Kapetanskog i sl., bilo da se radi o zadiranju u sredstva koja su nužna za financiranje prema prijedlogu proračuna, zato što bi bilo nezakoniti ili poništavaju jedan drugog.

Za dio od 34 amandmana Akcije mladih rekao je da su nezakoniti jer se ne mogu podnositi nauštrb proračunske zalihe ili ranije preuzetih obveza, izgradnje CGO-a, gradskog groblja, ugovora o održavanju komunalne opreme, gašenje javne rasvjete itd. Odbijeni su i prijedlozi i obnovi dvorane Jazine, kupnja novog vozila Košarkaškom klubu osoba s invaliditetom, skidanje sredstava kapitalne pomoći Višnjiku...

- Evo jedan amandman kapitalac pod brojem 19. Iznos od 5.000 eura za nabavu stola za stolni tenis u MO Brodarica predviđen je s pozicije kapitalnih projekata. Baš! Da je našem Đubi bio takav stol od 5 tisuća eura, ne bi Kinezi vidjeli zlata!, našalio se Dukić zaključujući kako ne prihvaća niti jedan njihov amandman jer su „nezakoniti, neusklađeni, netočni, krivih vrijednosti, pogrešnih izvora financiranja...."

Drugačijeg je stava bilo Gradsko vijeće, koje je prihvatilo sve predložene amandmane osim jednog, većinom u kojoj su bili svi vijećnici osim HDZ-ove koalicije (Dado Burčul je bio odsutan). Nije prihvaćen amandman o podmirenju svih dugova KK Zadar iz predstečajne nagodbe, za što nisu bili SDP-ovi vijećnici. Jedan amandman, za dječji vrtić na Sinjoretovu, prihvatio je i Mate Lukić iz HSP-a.