Gospićki spašavatelji su 2022. godinu započeli vrlo zahtjevnom akcijom spašavanja planinara s Vaganskog vrha na južnom Velebitu i to baš 01.01.2022. u večernjim satima, kada je otklizao niz strmu zaleđenu padinu i pri tom zadobio težu povredu noge.

 Akcija je trajala ukupno 13 sati i u njoj je sudjelovalo 25 spašavatelja. Ako je suditi po otvaranju godine, bilo je za očekivati težak i zahtjevan nastavak iste, ali ipak nadali smo se da ostatak godine neće donijeti baš toliko složene i iscrpljujuće akcije spašavanja. Posljednji dan ove godine, možemo kazati, to je bila i ostala samo naša nada. Godinu smo završili sa 34 akcije spašavanja, od čega 5 spašavanja u zimskim uvjetima, 10 potražnih akcija, 11 spašavanja u ljetnim uvjetima, 6 intervencija na poplavljenom području i 2 ostale intervencije.
Kako smo započeli godinu tako smo je i završili, i to baš danas 31.12.2022., spašavanjem planinarke koja je teže ozlijedila potkoljenicu na lokaciji Ždrilo na južnom Velebitu. Zbog velike udaljenosti i teškog terena pokušali smo helikopterom odraditi ovo spašavanje. No, to je opet bila samo naša želja, jer zbog loših meteo uvjeta, niske naoblake i gotovo nikakve vidljivosti, helikopter nije bio od pomoći. I tako, slično kraju prvog dana godine na izmaku, akcijom počinje naš posljednji dan u ovoj godini. 13 spašavatelja sastaje se u bazi i u 8 sati kreće u akciju spašavanja. Dogovor s timom letača i kapetanom HRZ-a iz baze Divulje bio je, ukoliko se tijekom našeg prilaska unesrećenoj „nebo otvori", uputimo poziv i oni lete na lokaciju.

Opet se mi nadamo da će se to i dogoditi i da nećemo morati odraditi ovaj vrlo težak transport zemaljskim putem. Ostalo je sve u nadi i ovaj put, oblaci su bili sve gušći i niži, vidljivost sve manja. U 10 sati dolazimo do unesrećene, radimo brzi pregled, imobilizaciju i pripremamo za transport, za koji smo znali da će potrajati malo duže. Uz dozu humora i razgovora s unesrećenom, korak po korak dolazimo ka našem cilju. Na putu nailazimo na pomalo čudne „planinare" u laganim platnenim tenisicama, ali i na one potpuno opremljene.

 U prvom slučaju, pokušali smo po tko zna koji put objasniti kako je u planini potrebna adekvatna obuća, odjeća i još dosta toga, osjećajući se pomalo kao papagaji, no stvar je već izmakla kontroli i pomoći nema. Neka takvima Nova godina donese malo više razuma, prosvjetljenja, uz naravno zdravlje, sreću, ljubav, itd. U 13 sati, odnosno nakon 5 sati od polaska, dolazimo s unesrećenom do naših vozila te je prevozimo do Baških Oštarija, od kuda ona i kolega svojim vozilom do Opće bolnice Gospić.

U svakom slučaju, nadamo se da je ovo posljednja priča od nas za ovu nama vrlo tešku i izazovnu 2022. godinu i da ćemo preostalih par sati stare godine provesti u miru i veselju. Dragi planinari, izletnici, rekreativci i svi ostali, sve vas volimo i molimo: poslušajte naše savjete, poslušajte savjete drugih stručnjaka, ne ignorirajte upozorenja i vremenske prognoze, koristite adekvatnu opremu jer jedino tako možemo svi zajedno izbjeći neželjene događaje i ono najgore - tragedije.

Želimo svima sretnu i uspješnu Novu 2023. godinu i što manje poziva u pomoć. Pazite na sebe i svoje bližnje, a ako što pođe po zlu, na vrijeme pozovite 112, mi ćemo, kao i uvijek, dati sve od sebe kako bismo vam pomogli.