Gradska vlast pozvala je predstavnika državne banke HBOR-a Denisa Derežića kako bi vijećnicima objasnio kako se iz Elene projekta može financirati tehnička dokumentacija u stopostotnom iznosu, a oni bi dali kredit za modernizaciju javne rasvjete. Naravno uz pomoć konzultanata iz Rijeke kojeg je angažirao HBOR može se besplatno izraditi paket tehničke dokumentacije za što je HBOR dobio dva milijuna eura.

Do 1. studenog 2023. traje taj Elena projekt do kada bi barem trebala biti raspisan natječaj za izvođača radova. Važno je da se investicija ostvari, istaknuo je predstavnik HBOR-a, napominjući da je u njihovom programu i zadarska bolnica.

Predstavio je i program kreditiranja uz kamatu od 1.2 posto, ali se pretpostavlja da će rasti za jedan posto od nove godine.

Dobra je stvar da se može koristiti subvencija na kamate iz Nacionalnog plana oporavka do 75 posto, ali samo na kapitalno ulaganje, istaknuo je Derežić za govornicom u zadarskoj vijećnici.

Sam gradonačelnik Branko Dukić pojasnio je kako ugovor imaju za javnu rasvjetu do travnja iduće godine, a onda će rasti cijene električne energije rasti.

Imamo 13 tisuća rasvjetnih tijela. Na nove prometnice se stavljaju nove s LED rasvjetom. Ušteda bi bila do 70 posto. Mene zanima možemo li iz uštede struje plaćati kredit.
Kolika će biti ušteda, znat će se nakon što se napravi projekt i procjena.

Ali kod takvih investicija, sama ušteda na potrošnji struje pokriva ratu kredita na godinu dana, obećanje je potencijalnog kreditora modernizacije javne rasvjete kakva je napravljena u Ulici Stjepana Radića.