Gradsko društvo Crvenog križa u svibnju ove godine trebalo je dovršiti veliki projekt izgradnje centra za socijalne usluge za starije i nemoćne osobe i osobe sa invaliditetom. Nažalost, petogodišnji trud propao je jer se državna birokracija zainatila i tužila Grad Biograd, tvrdeći da je zemljište državno te ga Grad ne može prepustiti Crvenom križu.

Nakon što je država dobila parnicu, biogradski Crveni križ morao je odustati od projekta i vratiti 13,8 milijuna europskih kuna. Time je propala mogućnost da se u dogledno vrijeme sagradi objekt za poludnevni boravak starijih, nemoćnih te osoba s invaliditetom s područja grada Biograda na Moru i općina Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon. Nitko iz Vlade ili Ministarstva nije presjekao čvor i donio odluku o donaciji zemljišta u Biogradu, pa je pet godina otišlo u vjetar, kao i već osigurani milijuni Europske unije.

- Nažalost, ugovor smo morali vratiti i nadamo se da ćemo kroz novi natječaj ponovno dobiti sredstva, pogotovo s obzirom na činjenicu da je jedan takav centar potreban našoj zajednici i da bi bio jedini u Zadarskoj županiji. Nismo dobili podršku koju smo očekivali kada je ugovor potpisan, bili smo prisiljeni do objekta doći na druge načine, ali ne odustajemo, kaže ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru Franka Troskot.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Biograda donesena je odluka o donaciji zemljišta na drugoj lokaciji, području Vilišnica iznad Jadranske magistrale.
Zemljište se donira u svrhu izgradnje centra za socijalne usluge za starije i nemoćne osobe i osobe s invaliditetom u Biogradu na Moru, u skladu sa namjenom određenom Urbanističkim planom uređenja sjeverne zone gospodarske namjene sjeverno od državne ceste D8, navodi se u odluci. Do gradnje centra na njemu će biti zabilježba, kako se ne bi moglo otuđiti u slučaju da se projekt ne realizira.

Europski novac se jednim potpisom mogao iskoristiti, a potrebiti već u ovoj godini dobiti kvalitetnu skrb. Da je bila riječ o sportskom ili trgovačkom objektu, vjerojatno bi bilo više sluha u državnim službama. Nažalost, oni kojima je pomoć zaista potrebna još jednom su ostavljeni na cjedilu.