U Poliklinici Opće bolnice Zadar danas su svečano useljene dječja i adolescentna psihoterapijska ambulanta, psihoterapijska ambulanta za odrasle te psihologijska ambulanta. Riječ je o prostorima u kojoj će liječnici i psiholozi pregledavati i pružati psihoterapiju djeci (do 18 godina) i odraslima, a koja se do sada odvijala u neuvjetnim prostorijama.

- Psihoterapiju odraslih pružamo već dvadesetak godina, a u posljednjih pet godina intenzivirala se potreba za ambulantnim radom, posebice dječjeg psihijatra. Za sada s djecom radi primarijus Vera Klarić, a specijalizant dr. Mario Jurjević je na specijalizaciji u Zagrebu. Njegovim povratkom značajno ćemo podići kvalitetu rada s djecom, jer ćemo imati jednog liječnika posvećenog samo njima, rekao je voditelj Odjela psihijatrije dr. Boris Škifić.

Kaže kako je u posljednje vrijeme, s modernim medijima i aplikacijama popu TikToka, povećana suicidalnost kod djece. Broj psihoza, odnosno teških mentalnih poremećaja, uvijek je na istoj razini, ali je u velikom porastu broj neuroza, stanja koja su rezultat konflikata unutar ličnosti i često ih je teško primijetiti, a očituju se kroz anksioznost, smetnje koncentracije, sniženo samopouzdanje, potištenost, depresiju... Nažalost, problemi znaju prerasti u suicidalnost, kada se djeca iz Zadra šalju na bolničko liječenje u Zagreb. Nedavno je iz Zadra u pet dana u Zagreb poslano šestoro takve djece!

U dječjoj i adolescentnoj psihoterapijskoj ambulanti mjesečno se obavi 40 pregleda i obavi 35 do 40 psihoterapija. Iako se radi o naoko malom broju, riječ je o specifičnim postupcima koji zahtijevaju veliki angažman liječnika i utrošak vremena. Od sada će se oni izvoditi u moderno uređenom prostoru u Poliklinici, odvojenom od ostalih psihijatrijskih ambulanti.

Dr. Škifić se nada da će se nakon ulaska u prostor nabaviti još opreme, a po mogućnosti i dobiti još barem jedna specijalizacija za dječjeg psihijatra.