Useljenje u dječje i adolescentne psihoterapijske ambulante bilo je prilika da ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina i njegov pomoćnik za financije Boško Katić rekapituliraju prošlu godinu u ovoj ustanovi. Iako je bila riječ o još jednoj turbulentnoj godini, rekao je Čulina, s i dalje prisutnim COVID-om i velikom turističkom sezonom, ona je bila uspješna te je odrađeno 40 milijuna kuna posla preko ugovorenog s HZZO-m. Djelatnicima su isplaćene božićnice od 2.000 kuna i darovi za djecu od 800 kuna te su ispoštovane sve obveze prema kolektivnom ugovoru.

- U 2022. bolnica je bila veliko gradilište, nabavljeno je dosta opreme i uređeno više prostora, a useljenjem u prostore dječje i odrasle psihoterapijske ambulante, uređenim novcem od prodaje stare poliklinike, mali pacijenti dobit će primjerene uvjete liječenja sa svim standardima suvremene medicine, rekao je Čulina.

Katić je u prezentaciji naveo najvažnije investicije. Projekt informatizacije vrijedan je 8 milijuna kuna, pri čemu je bolnica spojena na sustave eKarton i eLijekovi. Ove godine ukinut će se snimanje nalaza magneta i drugih uređaja na DVD, a pacijenti i liječnici iz drugih bolnica pristupat će im uz pomoć QR koda. Uspostavit će se i slanje SMS poruka s obavijestima pacijentima o terminima pregleda.

Kardiologija je opremljena angio salom vrijednom 4,6 milijuna kuna i 3D maping sustavom od 3 milijuna kuna. Time je on postala najopremljenija intervencijska kardiologija u Hrvatskoj, bolja i od kardiologija u KBC-ima.

Nabavljeni su novi RTG C luk, operacijski stol za urologiju s uređajima vrijedan 5 milijuna kuna, endoskopski ultrazvuk, oprema za audiologiju vrijedna 2,2 milijuna kuna, uređaji za neonatologiju, različita oprema (monitori vitalnih funkcija, hladnjaci, mikroskopi, aspiratori, EKG-i, pulsni oksimetri, defibrilatori...) vrijedna 4,5 milijuna kuna, opremljen bolnički restoran, uređen Centar za preventivnu medicinu...

Od projekata u tijeku istaknute su dnevne bolnice, za koje su osigurana sredstva i ugovoren izvođač, postavljanje solarnih panela na krov Poliklinike, projekt Centra za simulacije, centralnog operacijskog stola, a planira se i energetska obnova Ginekologije, Interne i Pedijatrije vrijedna 45 milijuna kuna.

- U dvije godine u opremu je uloženo preko 50 milijuna kuna. Napredak je vidljiv, a oni koji to ne žele vidjeti i dalje će kritizirati. Dat ću sve od sebe da do kraja mog mandata završimo sve započete projekte, poručio je nakon prezentacije zadarski župan Božidar Longin.