Nedonošenje gradskog proračuna na svojoj koži osjetili su i pomoćnici u nastavi, koji će i u novoj godini primati naknadu od 25 kuna po satu. Iako je proračunom bilo predviđeno povećanje od 30 posto, na 32 kune, a po amandmanu liste Enija Meštrovića čak i na 35 kuna, sve je ostalo na dobrim željama, a asistenti će za svoj posao i dalje primati mjesečnu naknadu od oko 2.000 kuna.

- Zašto su pomoćnici u nastavi jedini ostali na satnici od 25 kn iako je istovremeno istima koji spadaju pod županiju zadarsku ali i u svim ostalim gradovima i županijama satnica 32 kn? Jedino u Zadru je to ostalo na istoj razini što je apsurd ako se zna da pomoćnici u nastavi pod županijom za isti posao dobivaju 7kn više po satu? Pomoćnici u nastavi su projekt Europske unije, financirano sredstvima Europske unije pa je upitno kako je moguće da isti nisu dobili svoje plaće ako ne ovise o blokadi proračuna grada Zadra budući su sredstva osigurana od strane EU, pita se jedan od pomoćnika.

Situaciju nam je razjasnio pročelnik Grada Zadra za odgoj i školstvo Joso Nekić. Naknada pomoćnicima u nastavi po prijedlogu gradonačelnika trebala je biti 32 kune po satu, ali ta odluka neće moći biti provedena bez izglasavanja proračuna.

- Predstavnici većine u Gradskom vijeću bili su na sastanku koji smo organizirali s pomoćnicima u nastavi, nakon čega smo dogovorili povećanje satnice. Nažalost, zbog nezakonitih amandmana onemogućena je realizacija proračuna i može se isplaćivati samo ranije ugovorena naknada. Žalostan sam zbog toga, s pomoćnicima ćemo se ponovno naći i objasniti im zašto im je naknada i dalje ista. Da je proračun prošao, njihova naknada povećala bi se za 30 posto, više nego su rasle plaćama zaposlenima u školama, ističe Nekić.

Apsurd je da su naknade pomoćnicima u školama kojima je osnivač Zadarska županija povećane kako bi se izjednačile s onima koje je najavio Grad Zadar. na kraju će njihove ostati na lanjskoj "mizeriji" a županijske su zbog njih porasle i ostaju jer je tamo proračun izglasan.