Gradonačelnik Branko Dukić sazvao je danas konferenciju za medije kako bi obavijestio javnost da je jučer završena izrada Odluke o financiranju nužnih rashoda Grada Zadra za razdoblje od tri mjeseca.

- Odluka je stupila na snagu, a njome se osiguravaju plaće djelatnicima svih korisnika gradskog proračuna. I to je zapravo jedina dobra vijest. Suprotno dijelu gradskih vijećnika kojima je ta odluka rješenje za sve probleme, na žalost život, proračun i zakon funkcioniraju drugačije. Plaće i ostala materijalna prava idu. Za sve ostalo problem ostaje. Financiranje nužnih troškova znači baš to - nužno za održavanje vitalnih funkcija grada. Problem ostaje i riješiti se može tek zakonitim proračunom, a to je na Gradskom vijeću, poručio je Dukić.

Naglasio je kako je donošenje odluke bilo složeno i izazovno zbog definiranog raspoloživog iznosa u visini četvrtine posljednjeg izvršenog proračuna.

- Nakon što smo pokrili nužne obveze koje su jednostavno neophodne da grad diše, skoro sva preostala sredstva usmjerili smo za osjetljive skupine građana, djecu i mlade i postigli smo razinu financiranja kojom se izbjegava ovaj udarac na njih. Nažalost, u ovoj situaciji nije moguće provesti povećanje plaća planirano u ovoj godini u gradskim ustanovama, vatrogascima, osobnim pomoćnicima u nastavi. Raspoloživa sredstva su skoro 2 milijuna eura manja od realno potrebnih. Jednostavnim rječnikom: ne možeš bačvu od 100 litara napuniti s litrom vode, poručio je Dukić.

Podsjetio je što je sve prethodilo ovoj odluci, navodeći kako su predstavnici "nove većine" u Gradskom vijeću ignorirali njegove pozive za povlačenje amandmana i izglasavanje zakonitog proračuna.

- Kažu kako cilj opravdava svako sredstvo. Jasno je kako je većini u vijeću cilj srušiti mene i HDZ. Jasno je i kako za to ne biraju sredstva, pa ni urušavanju čitavog grada makar su svi svjesni da ga sami opet izgraditi ne znaju, istaknuo je Dukić.

Nabrojio je sve projekte koji se ne mogu podvući pod nužne rashode i za što nema dostatnih sredstava pored, kako ga je nazvao, „hladnog pogona". Na dugom popisu su: izgradnja infrastrukture stanova za mlade u Crnom, energetska obnova OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Stanovi i OŠ Petar Preradović, igrališta Plovanija i Sinjoretovo, park uz prometnicu Kažimira Zankija od Puta Bokanjca do Žmirića, park na Plovaniji, parterno uređenje rive, izgradnja zgrade Mjesnog odbora Crvene kuće, uređenje prostorija MO Puntamika, obnova streljana u Mocirama, te sanacija rampe na Veslačkom domu.

- Nema novaca, a nije ih ni bilo onako izglasanim amandmanima niti za otkup zemljišta potrebnih za niz novih gradskih prometnica. Rekonstrukcija Ulice Jakova Šubića od Cezana do Veterinarske stanice je moje prvo poništenje javne nabave. Sramota! Tu su i rekonstrukcije ulica Nikole Tesle, Nikole Šopa, Krešimirove obale. Na čekanju su i projekti iz zaštite okoliša - projektna dokumentacija za sanaciju odlagališta Diklo, nabava podzemnih spremnika i prijava na natječaj Fonda. Na čekanju je izrada obvezne dokumentacije za planirane nove EU projekte, ali i dva nova vrtića Pčelice i Smiljevac, za koje su nam odobrena sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za koja ne možemo u ovom trenutku osigurati vlastiti udio. Na čekanje su otišla i opremanja Centra za mlade i Providurove palače u kojoj nema sredstava za planirane programe. A nema ih ni za programe 80 udruga u kulturi i 14 udruga u tehničkoj kulturi, naglasio je Dukić.

Dodao je kako teku rokovi i za novi aranžman s Ryanairom.

- Turistička sezona ne čeka, EU fondovi ne čekaju, vrijeme leti i godina će brzo proći. Što je previše, previše je! Stoje li i dalje pri svom stavu oni koji su do jučer uvjeravali javnost kako je dovoljno donijeti ovu odluku da bi se nastavilo nesmetano raditi? A rješenje je u njihovim rukama. Vrijeme do usklađenja proračuna sa zakonom nepovratno teče, a svaki dan je predug. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno za Grad da većina u Gradskom vijeću još jednom preispita svoje odluke. Kad to naprave možemo se vratiti političkom pripetavanju kad i kako žele, ali na ucjene ne mogu pristati. Ignorirali su sve dosadašnje pozive. Ipak, pozvat ću opet većinu da već sutra održe sjednicu Gradskog vijeća, prekinu ovu agoniju i odblokiraju grad! Imaju dovoljno ruku za to. Imaju i za raspuštanje ovakvog Gradskog vijeća. Odluka je na njima, poruka je Dukića za vijećnike SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enia Meštrovića.