Na uočnicu Svetkovine svete Stošije - zaštitnice Zadarske nadbiskupije, Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je kako je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića koji time postaje nadbiskupom u miru.

Sukladno kanonskim propisima, Puljić je od danas umirovljeni nadbiskup zadarski, a dosadašnji nadbiskup koadjutor, mons. Milan Zgrablić, postao je zadarski nadbiskup sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa.

Podsjetimo, na ovaj dan čekalo se od travnja prošle godine kada je Zgrablić, dotad svećenik Porečke i Pulske biskupije, prvi put predstavljen kao nasljednik Puljića, koji je Zadarsku nadbiskupiju preuzeo 2010. godine.

Zgrablić je za biskupa zaređen na spomendan Bezgrešnog Srca Marijina, 25. lipnja 2022. godine.

- Ovo ređenje je djelo Božje ljubavi koju iskazuje vama koliko i meni. Ova biskupska služba je radi posvećenja i spasenja vas i mene. Hvala vam na vašoj vjeri i opredjeljenju za Krista. Hvala vam na vašoj nazočnosti i molitvi. Rado ću s vama i za vas Bogu svakog dana prinositi molitve i žrtve. I ja računam na vašu pomoć u mojoj službi, na vaše molitve i žrtve. Dijelit ću s vama radosnu vijest Isusa Krista, bratsku kršćansku ljubav i otajstva spasenja. Spreman sam s vama dijeliti vaše radosti i nade, vaše žalosti i tjeskobe, poručio je Zgrablić na svom ređenju u zadarskoj katedrali.

Sutra će na istom mjestu, prvi put kao zadarski nadbiskup, predvoditi svečano misno slavlje za sv. Stošiju s početkom u 18 sati, dok će se Puljić od te uloge oprostiti na jutarnjoj misi u 11 sati.