Na međunarodnom gatu luke Gaženica ovih se dana vezao putnički brod koji će tu biti na zimovanju.

Brod MV Rhapsody uplovio je u Zadar Cruise Port - Putničku luku Gaženica 9. siječnja i prema trenutnim informacijama ostaje do 20. travnja 2023. godine u mirovanju s 20-ak članova posade talijanske nacionalnosti, doznajemo od Rebeke V. Pevec, generalne menadžerice ZIPO-a. Radi se o putničkom trajektu talijanske kompanije Grandi Navi Veloci (GNV) koji je izgrađen 1996. godine u francuskom brodogradilištu Chantiers de l Atlantique, Saint-Nazaire.

Pevec je navela i tehničke podatke trajekta kojem je matična luka iz koje inače isplovljava Genova u Italija, a plovi za luku Porte Torres na Sardiniji. Rhapsody je BRT 44,307 t, dužina 172 m, širina 30 m, gaz 6,7 metara a maksimalna brzina 23,5 čvora. Može maksimalno primiti 2,650 putnika i 708 vozila.

Zbog čega je brod došao u Zadar na vez, to nismo uspjeli doznati. Tijekom korona perioda, Gaženica je bila privremena luka za dva kruzera i za jedna tehnički brod. Bolje nego da zjapi prazna do dolaska prvog kruzera, a s obzirom na to da je Zadar ostao bez međunarodne linije za Italiju. Od priveza talijanskog broda korist će imati Lučka uprava Zadar koja ga naplaćuje. Posada broda trebat će i usluge brodskog agenta, priveza, peljara, Čistoće za odvoz otpada i Luke Zadar d.d. za opskrbu vodom, itd.

No nije dobro da se Gaženica pretvori u luku za takozvani mrtvi vez međunarodnih brodova.