Jučer je zbog obustave izvršenja gradskog proračuna pao prvi veći infrastrukturni projekt - rekonstrukcija Ulice Admirala Jakova Šubića od Cezana, kojom se planirala izgradnja šire prometnice s nogostupom između Bilog briga, odnosno Splitske ulice i Ulice Nikole Tesle na Plovaniji.

Na natječaj procijenjen na 6,6 milijuna kuna pristiglo je šest ponuda, od čega su tri odbačene zbog više cijene, jedna zbog neudovoljavanja dodatnog uvjeta, a od dvije valjane ponude, Strabaga i Vodoinstalacije, bila je povoljnija Strabagova s 5,7 milijuna kuna. Međutim, kada je došlo do trenutka da se moralo odlučiti o najpovoljnijem izvođaču, gradonačelnik Branko Dukić morao je poništiti natječaj, budući da nije imao raspoloživi iznos na stavci u proračunu. Točnije, nema proračuna uopće.

- Dana 22. prosinca 2022. godine Gradsko vijeće donijelo je proračun za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. godinu, a potom je gradonačelnik Grada Zadra 30. prosinca donio Odluku o obustavi od primjene donesenog proračuna. Dana 12. siječnja donio je Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo tromjesečje 2023. godine, a u kojoj nisu planirana financijska sredstva za sklapanje ugovora u predmetnom postupku javne nabave.

Naručitelj u trenutku pokretanja predmetnog postupka nije imao saznanja da se neće moći izvršavati sklopljeni ugovor po provedenom predmetnom postupku javne nabave zbog nedostatka financijskih sredstava, nego su navedene okolnosti postale naknadno poznate, nakon što je pokrenut predmetni postupak. Predlaže se gradonačelniku Grada Zadra donošenje Odluke o poništenju postupka javne nabave iz razloga što su postale poznate okolnosti zbog kojih ne bi došlo do pokretanja postupka javne nabave, da su bile poznate prije, stoji u obrazloženju Povjerenstva.

Osim izgubljenog vremena još je veći problem što je ovaj projekt slijedio radove na Aglomeraciji, pa je bilo predviđeno da će im se pristupiti kad Pfeifferovi bageri odrade svoje. Osim same prometnice u projektu su bili rješavanje oborinske odvodnje, rasvjete, DTK mreže, nogostupa, drvoreda i otkup zemljišta. Od svega sada - ništa. Pfeiffer će vratiti cestu u prvobitno stanje, a Grad će, ako jednog dana ponovno raspiše nabavu, morati uklanjati postavljeni asfalt i krenuti ispočetka. Slična sudbina čeka i Put Dikla, koji se sada raskopava a neće biti riješen na način kako se planiralo.

U Gradu je otvoreno još nekoliko javnih nabava, a svima prijeti isti scenarij kao za Cezanovu.

- S odlukom za Ulicu Admirala Jakova Šubića od Cezana se čekalo do trenutka kada se morao odabrati najbolji ponuđač ili poništiti natječaj. Što se tiče preostalih otvorenih natječaja, za spoj Vidikovca i Put Bokanjca te Ulicu Kažimira Zankija, pokušat ćemo minimizirati štetu tako da nastavimo s aktivnostima, pojašnjenjima, otvaranjem ponuda i slično, jer postoji mogućnost da se u međuvremenu donese zakoniti proračun pa će se projekti moći izvršiti, kaže pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković.