Zašto ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina zatvara oči na stanje Odjela za oftalmologiju i optometriju? Zato što pojedinci Opće bolnice Zadar imaju političko zaleđe protiv kojeg se HDZ-ovac Željko Čulina ne može boriti.

I to je odgovor kojeg on daje kada mu se postavi pitanje odlaska medicinskog kadra koji je u zadarskoj bolnici nepobitna činjenica. A najgora je na Odjelu oftamologije. Novinarska pitanja na temu tog odjela, ravnatelj bolnice ignorira. Pa čak i kada se ista pitanja postavljaju preko Županije koja je osnivač i politički naredbodavac. Posljednja pitanja smo postavili u ponedjeljak nakon što smo dobili informacije o dva ozbiljna slučaja oštećenja oka u kojima građani nisu mogli dobiti liječničku pomoć jer na Odjelu za oftamologiju nema dežurstva. U Zadru doslovno možete ostati preko vikenda bez oka, a nema vam tko pomoći.

Kako je to moguće i zbog čega se na pregled očiju čeka najmanje 7 mjeseci, pitali smo ravnatelja Čulinu. Nismo ga pitali zbog čega građani Zadra nenormalno čekaju (skoro dvije godine prvo na listi za pregled pa onda na listi za operaciju mrene) jer već godinama brže i bolje im se skida mrena s oka u Šibeniku. Uzalud je Grad Zadar lani kupio uređaj za jednostavniju i sigurniju operaciju sive mrene (katarakte). Ništa se nije promijenilo.

Na pitanje zbog čega su taj odjel lani napustile dvije specijalistice u usponu a zbog čega se liječnica koja je specijalizirala neće vratiti u zadarsku bolnicu, dr. Čulina zna odgovor.
Nažalost, znaju ga i pacijenti koji se upućuju u Polikliniku Lacrima koja je u vlasništvu šefice tog bolničkog odjela i u kojoj radi najbolji operater s Oftamologije. Tamo se može doći i preko uputnice koju pokriva HZZO, ali će se također čekati mjesecima na pregled dok će operacija mrene uz plaćanje daleko brže obaviti.

Šefica tog odjela, dr. Suzana Konjevoda koja i predaje na zadarskom sveučilištu kao vlasnica Lacrime, uz Zavod za javno zdravstvo radi i na EU projektu o prevenciji glaukoma vrijedan skoro milijun kuna. To je prijašnjih godina bila njezina tema, ali u sklopu bolničkih aktivnosti.

Za pacijente koji imaju problema sa zdravljem očiju, zadarska oftamologija je nevidljiva, ne može im se pomoći i svi putevi vode u Zagreb. Ili u privatnu polikliniku.

Od ravnatelja Čuline nismo mogli dobiti odgovor na pitanje je li istina da će se taj odjel ukinuti i povezati s drugim, s obzirom na to da šefovi više neće moći raditi privatno prema najavi ministra Vilija Beroša.