Zadarska nadbiskupija do dandanas nije platila Gradu Zadru ni lipe, odnosno centa za gradsko zemljište na kojem je podignuta Osnovna katolička škola Ivo Mašina na Novom Bokanjcu.

Radi se u ukupno 17.576 kvadrata gradskog zemljišta koje se okvirno procjenjuje na 25 milijuna. Toliko je, stoga, duboka rupa u gradskom proračunu koju se vlasti ne žure popuniti, dok kukaju kako nemaju novca za brojne projekte, među kojima i škole, pa čekaju EU financiranje.

Nisu se žurili niti odgovoriti na naše pitanje kojim smo pokušali doznati je li do sada barem definirana naknada za to gradsko zemljište na kojem se uz školu nalazi i crkva. Na naše konkretno pitanje jesu li naručili procjembeni elaborat vrijednosti nekretnine, iz Grada Zadra su nakon mjesec dana pasivnosti odgovorili kako se „ova tema rješava aktivno sa Zadarskom Nadbiskupijom, te će nas o ishodu pravovremeno izvijestiti".

Navode kako za to vrijeme Zadarska nadbiskupija redovito podmiruje svoje obveze što se tiče kredita. Radi o drugom spornom dijelu priče o školi na Novom Bokanjcu. Naime, kako su zajednički krenuli u taj projekt, Grad Zadar digao je kredit u iznosu od 24 milijuna, kako bi podmirio svoju polovicu investicije, da bi ubrzo shvatili da takva suradnja nije u skladu s Vatikanskim ugovorima. Tako je Zadarskoj nadbiskupiji prepušteno privatno vlasništvo škole, što je rezultiralo odbijenicama za upis i opravdanim bijesom roditelja, koji već desetljećima slušaju obećanja političara o školi za njihovu djecu na Novom Bokanjcu.

- Zadarska nadbiskupija je tijekom gradnje podmirila 50% investicije, a drugih 50% investicije sukladno ugovoru plaća u kvartalnih anuitetima po 618.528,44 kuna i dosad je plaćeno 5 anuiteta u ukupnoj vrijednosti 3.092.642,20 kuna, informacije su iz Grada Zadra.

Zaboravili su pak navesti ukupan broj anuiteta, pa ćemo ih podsjetiti kako ih je 40. Naime, iako se novcem poreznih obveznika kredit mora otplatiti ove godine, Grad Zadar Nadbiskupiji je dao rok do 2031. godine.

Ne žure se ni u SDP-u, čija je vijećnica Irena Dragić na sjednici u ožujku prošle godine najavila podnošenje kaznene prijave za zloupotrebu položaja i ovlasti, navodeći kako je Crkva postala vlasnik škole na prijevaru kroz dotad nezabilježeni oblik kreditiranja, a da se u svemu tome zaboravilo na vrijedno zemljište ispod nje. U Ugovoru o međusobnim odnosima Grada i Nadbiskupije, potpisanim 2020. godine, stoji da će se pitanje zemljišta riješiti naknadno, a na pitanje kad će to biti, Dragić je dobila odgovor pročelnika Jose Nekića: "Kad ga riješimo, riješit ćemo ga". A kad će kaznena prijava?

- Pristupili smo tome ozbiljno i prikupljamo dokumentaciju do koje nije lako doći, a kako bi kaznenu prijavu potkrijepiti argumentima, rekla nam je Dragić ističući kako će ova tema još dugo biti aktualna.