Iz Lučke uprave Zadar najavili su novu kruzersku sezonu u kojoj će biti 158 uplovljavanja malih i velikih putničkih brodova na kružnim putovanjima. Iako broj kruzera nije znatno veći u odnosu na prošlu godinu, očekuje se povećanje broja putnika s obzirom da su lani bila ograničenja brodskih kapaciteta zbog korone.

Mali kruzeri Athena i Arethusa, koji su tjedno dolazili u postsezoni, sada će na vez u Gradskoj luci i tijekom sezone - sveukupno 20 uplovljavanja a u Zadru će biti po dva dana.
Prvi veliki kruzer Viking Sky otvorit će sezonu 31. ožujka pristajanjem uz Morske orgulje a posljednji veliki kruzer najavljen je 6. studenog kada u Gaženicu uplovljava Silver Moon.

Kapitalac među najavljenim brodovima od kojih će neki doći prvi put u Zadar, svakako je Norwegian Getawa. Kruzer s tim imenom trebao bi projezditi zadarskim kanalom prema Gaženici 5. srpnja. S dužinom od 326 metara ipak neće nadmašiti rekordera Gaženice u koju je lani uplovio MSC Fantasia, ukupne dužine 333,33 metra s 18 paluba visine 67 metara. Prema objavljenom itinereru, ove sezone neće biti ni pet kruzera u jednom danu, što je imalo medijskog odjeka za zadarski kruzing turizam.

Tijekom sezone četiri puta će uploviti po tri broda. Kompanije biraju hoće li se vezati uz Morske orgulje, u Kanalu ili Gaženici gdje će prema aktualnom rasporedu biti 73 vezivanja.

Nije isključeno da dođe još koji kruzer kao i da neki otpadne. U svakom slučaju iz Lučke uprave već sad oči upiru u 2024. godinu kada bi, prema najavi ravnatelja Željka Kneževića, Zadar bio destinacija s 217 ticanja malih, srednjih i mega kruzera, a to bi bio pravi rekord.