Iz Policijske uprave zadarske dostavili su rezultate posljednje akcije vikend tijekom kojeg su provodili pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Od 20. siječnja do 23. siječnja na zadarskim prometnicama utvrđeno je ukupno 86 prekršaja od čega iz PU zadarske izdvajaju: 8 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 18 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 2 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 6 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom. Zabilježena su i 3 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja te po jedan prekršaj zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje i zbog upravljanja vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tj. bez važećeg tehničkog pregleda.

Iz prometa je isključeno 11 vozača i 2 vozila. U tom se vremenu dogodilo 13 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Iz PU zadarske izdvojili su dva slučaja s prometnica.

Zbog počinjenih prometnih prekršaja, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su jučer uz Optužni prijedlog na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru prepratili 41-godišnjeg prometnog recidivista, kojem je određena mjera zadržavanja u trajanju od 12 dana nakon čega je prepraćen u Zatvor u Zadru.

On je u nedjelju 22. siječnja oko 00.10 sati na državnoj cesti DC-422 kod Babinduba upravljao automobilom BMW zadarskih registarskih oznaka te u jednom trenutku izgubio nadzor i sletio van kolnika uslijed čega je lakše ozlijeđen. Daljnjim postupanjem, odbio je test na prisutnost alkohola i droga.

Drugi slučaj dogodio se u petak, 20. siječnja u 19.55 sati u Pagu u Zagrebačkoj ulici, gdje su policijski službenici Policijske postaje Pag tijekom kontrole prometa zaustavili automobil Dacia splitskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 40-godišnjak.

Provedenim alkotestiranjem vozaču je utvrđena koncentracija alkohola od 1,74 promila te je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je prekršajno sankcioniran.