"Antoniji Božini, sutkinji Općinskog suda u Zadru, produljuje se privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 4. veljače 2023.", priopćilo je Državno sudbeno vijeće nakon posljednje sjednice.

Ovakva odluka DSV-a, samo s drugim datumima, ponavlja se već godinama, a razlog je uvijek isti - Božina je uhićena krajem 2016. godine zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti. Optužnicom podignutom 2017. godine USKOK tereti Božinu (1980.) da se kao sutkinja Stalne službe u Benkovcu od veljače do studenoga 2016. godine, u Benkovcu i Obrovcu, s vlasnicom agencije za nekretnine, drugokrivljenicom G. A. (1965.), dogovorila da će u predmetima njezinih stranaka poduzimati sve radnje potrebne za rješavanje statusa nekretnina sukladno njezinim interesima, a u zamjenu za novčanu nagradu. Tako je, tvrdi tužiteljstvo, u najmanje 17 predmeta sačinjavala tužbe radi utvrđenja prava vlasništva, znajući da će ti predmeti njoj biti dodijeljeni u rad i da će u istima kao uređujući sudac donositi odluke. Tužiteljstvo vjeruje i da je davala upute za stranke i svjedoke o tome što će ih pitati i kako će iskazivati, sve kako bi mogla donijeti presudu u skladu s interesima stranaka vlasnice agencije za nekretnine. USKOK smatra kako je Božina od nje zauzvrat primila najmanje 30.700 kuna i 200 eura.

Kako bi provjerili u kojoj je fazi to suđenje, poslali smo upit Županijskom sudu u Splitu na kojem se vodi taj predmet i dobili nevjerojatan podatak - posljednje ročište održano je 2019. godine. U postupku su se mijenjala čak tri suca, a što znači da se suđenje vraćalo na početak. Do svibnja 2018. godine spis je bio u radu kod suca Damira Romca, nakon čega je prebačen sutkinji Višnji Strinić, da bi ga nakon četiri godine preuzeo sudac Mile Rebić.

- U ranije spomenutom predmetu su tijekom 2019. godine bile zakazane 4 rasprave, s tim da je sljedeća 29. ožujka 2023. godine, informacije su sa splitskog suda.

Kada smo ih pitali koji je razlog trogodišnjem zastoju, što je previše čak i za sporo hrvatsko pravosuđe, pravdali su se velikim brojem predmeta u radu. Naime, do dolaska novih sudaca na prvom stupnju radila su samo tri suca, a u referadi su imali preko 50 predmeta, tako da su se obično u rad uzimali hitniji predmeti poput onih u kojima je određen istražni zatvor, mjera opreza, brzo nastupa zastara ili su pak u njih uključeni maloljetnici.... Među hitne predmete, očito, ne spada suđenje protiv kolegice - sutkinje.

- Sada na prvom stupnju ima sedam sudaca i svi predmeti su u radu, tako da se ne bi trebalo dogoditi da u nekom predmetu nije zakazana rasprava, ističu sa suda na kojem bi se trebao ubrzati sudski postupak protiv zadarske sutkinje.