Prije ili poslije, pomorci koji su na kopnu doznali su da im je, kako kažu najdraži ministar skuha palentu. Doznali su kako su brodarske kompanije određenim pomorskim kadrovima povećane za 10 posto i brže bolje su povisili osnovicu za 15 posto na osnovu koje se plaća zdravstvenog osiguranja, tako nam je napisao zadarski pomorac uz poveznicu na Narodne novine. Kad tamo objavljena je ni manje ni više nego NAREDBA ministra Olega Butkovića.

 Taj vojnički izraz u birokratskom sustavu, Hrvatska je pretvorila u uredbu, ali ne i Ministarstvu mora koje se poziva na Pomorski zakonik u koji su ugrađeni međunarodni standardi.
Ovom Naredbom propisuje se mjesečna osnovica za obračun doprinosa za obvezno osiguranje člana posade broda u međunarodnoj plovidbi u obveznom mirovinskom osiguranju ako u Republici Hrvatskoj ima prebivalište, odnosno uobičajeno boravište (rezident) i u obveznom zdravstvenom osiguranju te zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu ako u RH ima prebivalište ili odobreni stalni boravak, piše u naredbi ministra koji je time ukinuo naredbu za 2022.

Prema onoj koja će važiti za ovu godinu, cenzus za zapovjednike broda, upravitelje stroja i zapovjednike, odnosno upravitelje osoblja, na osnovu koje će plaćati zdravstveni doprinos povećana je na 1.104,15, časnicima palube od 569,78 do 814,17 eura. Ostalom osoblju na brodu, osnovica je oko 500 i nešto eura, a vježbenicima koji primaju mizeriju od plaće, osnovica iznosi 519,53 eura.