Uoči završnog prelaska na Inteligentni prometni sustav promjene su zahvatile i dva frekventna gradska semafora, kod Ljepotice i dvorane Jazine. Već nakon postavljanja vozači (barem dio njih) primijetio je dvije naoko male izmjene koje, ako se na njih ne obrati pažnja, mogu dovesti do počinjenja prekršaja, a moguće i prometne nesreće.

Kod Ljepotice je semafor za vozače koji dolaze iz pravca Branimirove obale, do sada, bio uvijek otvoren za promet u jedini dopušteni smjer udesno, bilo da se radilo o punom zelenom svjetlu (kada bi s druge strane bio dopušten prolazak automobilima iz pravca iz City Gallerije), ili samo desnoj strelici, kada je zeleno bilo upaljeno vozačima iz smjera grada.

Po novoj regulaciji, vozačima se u jednom trenutku pali crveno svjetlo, zbog čega moraju zastati na semaforu.

- Ova je promjena uvedena jer smo procijenili kako dosadašnji način prometovanja ugrožava pješake, koji su uvijek bili u strahu hoće li ih udariti automobil. Vozači često ne bi obraćali na njih, a kako tuda prolazi dosta studenata i učenika promijenili smo režim semafora, kaže Josip Milić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za EU fondove grada Zadra.

Problem nastaje jer su mnogi vozači, pogotovo stariji, tridesetak godina ovuda vozili „zatvorenih očiju", pa niti ne obraćaju pažnju na semafor. Neke ukorijenjene navike teško se gube i kad se pravila promijene, kao što je zabrana skretanja prema Gradskoj knjižnici Zadar iz pravca Vruljice.

Druga, manja novost, je promjena režima paljenja zelenih svjetala na semaforu Jazine. Umjesto dosadašnjeg rasporeda Poluotok - Relja - Ljepotice, sada se izmjenjuju drugačijim rasporedom, uključujući paljenje desnih strelica, zbog čega je također potrebno obratiti pažnju. I ove su promjene u skladu s uvođenjem Inteligentnog prometnog sustava, a svoju logiku pokazat će tek kada sustav profunkcionira u ožujku, s kontrolnom sobom koja je uređena na Novom Bokanjcu.