Dva tjedna nakon odlaska dr. Velimira Vuka mještani Ista i Molata još uvijek nemaju riješen problem liječničke skrbi. Prema posljednjoj informaciji ravnateljici Doma zdravljaa dr. Renate Bek, liječnik je zatražio godišnji odmor u trajanju od 15 dana, no mještani očigledno imaju informaciju da se radi o problemu koji se neće tako skoro riješiti.

Mjesni odbor Ist izvijestio je kako je u Gradskoj upravi održan sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

- Gradonačelnik je upoznat sa problemom s kojim se svakodnevno suočavaju mještani otoka Ista, a to je izostanak medicinske skrbi kao preduvjeta za normalan zivot na otoku udaljenom 22 nautičke milje od prve bolnice/kopna. Osim što je saslušao ovaj problem, ponudio je i pomoć u njegovom rješavanju, navode iz MO Ist.

Grad Zadar je osigurao brod koji bi najmanje jednom tjedno transportirao liječnika obiteljske medicine Doma zdravlja Zadarske županije na otoke Ist i Molat.

Pročelnik Mario Pešut kaže kako je dogovoreno da će se u suradnji s Domom zdravlja zatražiti da u prvo vrijeme posudi jedan od dva broda u vlasništvu Općine Preko, kojim bi se srijedom na otoke prebacio liječnik s otoka Iža, dr. Milorad Mladenovski, a troškove bi podmirio Grad Zadar. To je privremeno rješenje dok se ne pronađe bolji način pružanja medicinske skrbi.

Idući korak bit će kontakt s Ministarstvom zdravstva kako bi se i oni uključili u rješavanje ovog problema.