Novi ravnatelj Lučke uprava Zadar (LUZ), Željko Knežević potpisao je prošlog mjeseca prvi veliki ugovor za izvođenje radova na drugoj fazi uređenja Ribarske luke Vela Lamjana.
Posao za koji je procjena vrijednosti bila 26,2 milijuna kuna, dobila je Zajednica Kali gradnja sa slovenskim Adriaing d.o.o. iz Buja s ponudom od 30,8 milijuna kuna, što je s PDV-om  38.6 milijuna kuna. Kali gradnja radila je prvu fazu  Ribarske luke a na projektu zadarska rive na kojem je također LUZ nositelj investicije, udružili su se sa Slovencima u zajednicu koja očito dobro funkcionira.

Ukupno je to ulaganje od 40 milijun kuna za radove koji bi prema projektu splitske Obale trebali trajati 12 mjeseci od kada nadzor uvede izvođača na gradilišt.

Stručni nadzor za 357 tisuća kuna bez PDV-a provodi zadarski Radix ing, firma u vlasništvu Andrije Šarića koji je u Lučkoj upravi Zadar bio voditelj održavanja infrastrukture. Za voditelj projekta s procjenom tog posla od pola milijuna kuna,, izabran je Civil Engineering Consultancy također iz Zadra za 194 tisuće kuna bez PDV-a.

Novac iz EU financiranja za drugu fazu tog projekta odobren je u vrijeme kada je dolazilo do promjene na čelu LUZ-a pa se nitko s odobrenim novcima nije pohvalio u javnosti.

Kao ni s početkom radova, koji su objavljeni na stranici Kali online.

Tamo se navodi što obuhvaća druga faza tog EU projekta:

- poslovnu zgradu sa prostorijom za ledomat - Pr+1, tlocrtne površine 300 m2, bruto površine cca 535 m2, visine 7,4 m. Namjena građevine je upravno-uslužna te je dio kompleksa ribarske luke U prizemlju se nalazi predvorje s glavnim stubištem, sanitarni čvor, sala za sastanke, te prostor za ledomate. Na katu se nalazi sala za edukaciju ribara, uredi, sanitarni čvor s toaletima, garderobom, tuševima i praonicom; te prostorije za servere i video nadzor

- radni natkriveni prostor - hala otvorenog tipa - Pr, tlocrtne izgrađenosti 1604 m2 bruto površine cca 1304 m2, visine 9,4 m. Namjena hale je natkriveni radni prostor za obavljanje ribarskih poslova na kopnu

- obodna interna prometnica

- Kanal za slivne vode - radi sakupljanja slivnih voda, koje gravitiraju prema operativnim površinama i objektima faze II ribarske luke u uvali Vela Lamjana, izvode se dva kanala koji se pružaju obodno oko prostora luke. Kanal zapad je ukupne duljine 296,14 m. Kanal istok je ukupne duljine 281,20 m
- operativni prostor za prekrcaj i skladištenje ribe, te odlaganje ribarske opreme - cca 7680 m2

Ukupna vrijednost 34.790.375,00 kn
EU sufinanciranje 26.092.781,25 kn
RH sufinanciranje 8.697.593,75 kn

Prva faza Vele Lamjan s kojom LUZ gospodari od 2006. godine završena je u prosincu 2020. godine. Od tada je ona samo vez za ribarske brodove koje naplaćuje LUZ. Kada se  izgrade sadržaji koji su neopohodni da bi se to mogla zvati ribarska luka, onda će Lučka uprava Zadar tražiti koncesionara kao i za ribarsku luku u Gaženici.