Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina potpisao je odluku o prijemu na specijalizacije petero mladih liječnika od kojih su dvoje djeca iz obitelji liječnika. Odluka je objavljena na mrežnoj stranici Bolnice, a iz nje se ne vidi koliko je u skladu s Pravilnikom na koji se kune ravnatelj Čulina u svojem reagiranju na prigovor mladih liječnika koji su Zadar zamijenili Njemačkom.

Naime, oni su ukazali na to da u zadarskoj bolnici prednost dobivaju djeca liječnika koji su netom završili fakultet, dok oni iz kategorije "drugi" moraju čekati i dvije godine radeći na Hitnom bolničkom prijemu.

Na ovom natječaju jednu od specijalizacija dobio je dr. Robert Ledenko koji je s temom svog diplomskog rada "Dijagnostička točnost magnetske rezonancije i kompjutorizirane tomografije..." ukazao sklonost prema kliničkoj radiologiji. I uz sve je aktivan veslač.

On je jedan od troje dobitnika te specijalizacije za koju je natječaj bio prethodno poništen jer na Odjelu za kliničku radiologiju nisu htjeli formirati komisiju kao čin pobune protiv pomoćnice ravnatelja.

Specijalizaciju je zatim dobila kći liječnika iz Rijeke, podrijetlom iz ovih krajeva, dr. Petra Baričević koja, kako doznajemo, radi dvije godine na Hitnom bolničkom prijemu i čekala je na željenu specijalizaciju iz Kliničke radiologije. Treće mjesto je, odlukom ravnatelja, pripalo dr. Mariji Zubčić. Za ta tri mjesta natjecalo se osmero kandidata, to je također informacija koju smo dobili iz dva neslužbena izvora jer iz Bolnice to više ne objavljuju.

Koliko su bodova donijeli, odnosno kakvi su bili studenti i odakle su kandidati te koliko su dobili bodova na ključnom razgovoru s komisijom, to javnost više ne smije pratiti a ima znati tko će ih liječiti.

Tako se iz transparentnosti zadarske bolnice ne zna ni koliko je bilo kandidata na ponovljenom natječaju iz Pulmologije te Patologije s Citologijom. Specijalizaciju iz Pulmologije koju kao vodi dr. Čulina, dobila je dr. Hana Ahmetović. Ona je sa splitskog područja, doznajemo u Domu zdravlja, gdje se prije godinu dana natjecala za mjesto liječnice obiteljske medicine na otoku Ižu. Od tog mjesta je odustala i prešla na Zavod za hitnu medicinu gdje se za rad u Hitnoj dobiva više bodova prema Pravilniku o specijalizacijama.

Specijalizaciju iz patologije s citologijom koja je kadrovska rak-rana zadarske bolnice dobila je dr. Eleonora Đambas, također kći liječnika iz BIH. Ona se 2020. godine natjecala se za specijalizaciju u KBC Rijeka i bolnici u Zaboku. Godinu dana ranije bila je na razmjeni studenata u Africi.