Nadogradnja pročistača otpadnih voda na Smiljevcu stigla je na pola puta.

Kako doznajemo od direktora Odvodnje Grge Peronje, izvršeno je oko 50 % posla, s time da su u potpunosti dovršene dvije od ukupno šest cjelina projekta.

U posao težak 38 milijuna kuna zagrebačka tvrtka Nicro uvedena je u lipnju 2021. godine s rokom od dvije godine, što je značilo završetak radova do ljeta 2023. godine. No već sada se zna kako će taj rok biti probijen.

- Zbog objektivnih okolnosti, poput utjecaja epidemije koronavirusa na dobavne lance te rata u Ukrajini, dugo se čekalo na specijaliziranu opremu. Dogovara se produljenje roka do 30. studenog, no do ljeta bi trebale biti gotove najkritičnije cjeline, odnosno 80 % posla, što će smanjiti neugodne mirise, istaknuo je Peronja objašnjavajući kako se u nadogradnji koristi najnovija tehnologija, koja je u vrijeme gradnje pročistača, bila tek u povojima.

Natkrivanjem bazena smanjit će se neugodni mirisi i omogućiti ravnomjerno doziranje otpadnih voda iz septičkih jama. Uvođenjem novog tehnološkog rasporeda praktički će doći do smanjenja troška vode jer će se uređaj sam prati pročišćenim otpadnim vodama. Nakon dogradnje pročistač na Smiljevcu proizvodit će i manju buku.

Podsjetimo, novac za ovaj dugoočekivani zahvat osiguran je iz EU projekta aglomeracija Zadar - Petrčane.