U ozelenjivanje gradova u Hrvatskoj kroz 46 projekata planira se uložiti preko 15 milijuna eura. Ovu veliku zelenu vijest objavio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nakon nedavnog potpisivanja ugovora s jedinicama regionalne i lokalne samouprave za čije su investicije osigurali bespovratnih 11 milijuna eura. 

Na naš upit glasnogovornica Fonda Lidija Tošić obznanila je kako su na njihovom natječaju prošle obje prijave Grada Zadra.

- Jedna od prijava odnosi se na uređenje pješačkih staza unutar zelenog pojasa Obale Petra Krešimira, uređenje biciklističke staze u sklopu nogostupa uz obodnu prometnicu, izradu automatskog sustava navodnjavanja zelenila duž cijelog obuhvata projekta te sadnju novih 50 stabala te 90 grmova, navodi glasnogovornica Fonda.

Ovaj projekt, kojim bi se zaokružila priča o obnovi zadarske rive, procijenjen je na ukupno 7,5 milijuna kuna, a kroz natječaj je osigurano 3 milijuna kuna.

Isti iznos odobren je za drugu prijavu kojom je planirana provedba edukativnih radionica o utjecaju klimatskih promjena te sadnja pojedinačnih i grupa stabala i drvoreda u svrhu povećanja postojećih i izgradnje novih zelenih površina, kojih nasušno nedostaje u gradu. Takvu sliku trebao bi promijeniti ovaj projekt, vrijedan nešto više od 4 milijuna kuna, a u sklopu kojeg će biti posađeno ukupno 1111 stabala i 1440 grmova na 24 lokacije, uključujući i otoke u administrativnim granicama Grada Zadra. Na popisu lokacija je i cesta prema Novom gradskom groblju koja će postati aleja čempresa.

Lokacije su predložili Nasadi, ali posao im unatoč tome nije zagarantiran.

- Moramo provesti postupke javne nabave, naglasila je Stefani Mikulec Perković, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove koji je u suradnji s drugim odjelima ostvario novi uspjeh u povlačenju bespovratnih sredstava.

No ta je slatka vijest ipak ostavila gorak okus u Gradskoj upravi iz koje ponavljaju kako je sve na čekanju zbog blokade gradskog proračuna u čijem su prijedlogu bila predviđena sredstva za razliku u iznosu investicije, koju moraju sami pokriti. Ipak, novci iz Fonda neće nestati.