Osam mjeseci od kada je u potpunosti otvorena za promet, proširena dionica Ulice Franje Tuđmana još nema uporabnu dozvolu. Potvrdili su nam to u Upravnom odjelu za EU fondove, koji je zbog izvora financiranja bio nositelj tog velikog zahvata.

- Još smo u procesu ishođenja uporabne dozvole. U tijeku je prikupljanje dokumentacije, koju izvođač pribavlja u koordinaciji s nama, nakon čega ćemo predati zahtjev za tehničkim pregledom kojeg očekujemo u ožujku ili travnju, rekao nam je pomoćnik pročelnice Josip Milić dodajući kako su svi nedostaci identificirali i otklonjeni.

No nedugo nakon razgovora primijetili smo liniju ostruganog asfalta na dijelu između TIZ-a i Novog kampusa, a na tom mjestu nije vraćena ni horizontalna signalizacija. Na naš upit iz Grada Zadra zatražili su objašnjenje izvođača, građevinske firme Lavčević, te stručnog nadzora iz tvrtke Gin Company. Prema njima, ta linija, koja izgleda kao oštećenje kolnika, zapravo je tehničko rješenje zbog vitoperenja kolnika i minimalnog nagiba što je, kako objašnjavaju, rezultat širine prometnice na tom dijelu zahvata.

- Na tom dijelu prometnice pri intenzivnim oborinama, a zbog malog uzdužnog i poprečnog pada i dotoka vode sa sjevernog dijela prometnice prema južnom na vitoperenom dijelu voda sporije otječe. Iz razloga da se ništa od oborinske vode ne zadrži na kolniku i da što prije oteče unutar vitoperenog dijela, po liniji vitoperenja izvedeno je minimalno frezanje završnog sloja asfalta do dubine od nekoliko milimetara. Frezanje kanala na prelaznim krivinama standardno je tehničko rješenje za odvođenje oborinskih voda na sličnim prometnicama i autocestama. Zbog geometrije prometnice koja je uvjetovana u prelaznoj krivini, drugačije moguće rješenje bi bila ugradnja linijska rešetka na samom kolniku, što nije bilo prihvatljivo tehničko rješenje, prenijeli su iz Grada objašnjenje izvođača koji je od njih dobio nalog da to tehničko rješenje ipak dodatno uredi.

U sklopu sanacije dijelova kolnika na kojima se nakupljala voda uslijed kiše, drugačije rješenje primijenjeno je na dijelu Tuđmanove nasuprot City Gallerije još prošle jeseni.

Preostaje vidjeti hoće li se najnovijim zahvatom završiti saga o Tuđmanovoj ulici u čije je proširenje uloženo 22 milijuna kuna.