Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj očekivano je jučer priopćila da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutlešu zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom. Svojevrsno iznenađenje je da je donedavni zadarski nadbiskup, sada umirovljeni mons. Želimir Puljić, došao na upražnjeno mjesto te je imenovan apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije.

- Iz poslušnosti i zahvalnosti prihvatio sam tu obvezu makar sam se, iskreno govoreći, radovao mirnim danima nadbiskupa u miru. Svoju službu, koja ne mora biti dugačka, ne znam koliko će trajati, volio bih odraditi onako kako Crkva traži. U tom smislu, preporučam se toplo u molitve svećenicima i Bogu posvećenim osobama, a osobito onima koji trpe i pate; neka svoje trpljenje i patnju prikažu Gospodinu za blagoslov naše nove Nadbiskupije, splitsko-makarske, rekao je mons. Puljić u prvoj reakciji o svom novom imenovanju.

Služba apostolskog upravitelja je privremenog karaktera, ali sa svim ovlastima jednog biskupa koji preuzima punu obvezu i ovlasti u onome što biskup u jednoj biskupiji čini. Nadbiskupa Puljića pitali su je li ga iznenadilo imenovanje pape Franju za tu novu službu?

- Pa iznenadilo me, u smislu jer sam se zaista opustio i htio živjeti u miru, kako bih rekao. I baviti se poslom kojim sam se već na neki način i do sada posvećivao, a to je pisanju, čitanju. Ovaj zadatak prihvatio sam kao jedan povjereni zadatak i s te strane ponovno zahvaljujem papi Franji na povjerenju. I nadam se uistinu da ću i u narodu Božjem koji mi je povjeren naći potporu i razumijevanje.

Zbog nove obveze preselit će se iz Zadra u Split, nadajući se da to neće dugo trajati.

- Split mi nije nepoznat. U Splitu sam bio tri godine kao student teologije. U Splitu sam počeo studirati teologiju. Ostao mi je Split zaista u lijepom sjećanju, ne samo kao grad uz more, nego zbog dinamike koju Split pokazuje i u svom navijanju za svoga Hajduka i zbog životne dinamike koju Split možda ima osobito istaknutu, u odnosu na druge primorske gradove. S te strane, ne idem kao tuđinac, idem u neki svoj grad gdje sam proveo svoju mladost i s lijepim uspomenama vraćam se ponovno u lijepi grad Split.