U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u petak 17. veljače 2023. s početkom u 18 sati održat će se predavanja profesora Valerija Vrčeka i nutricionistkinje Anite Šupe.
Prvo predavanje pod naslovom “Kukci u kuhinji” održat će prof. dr. sc. Valerije Vrček, hrvatski kemičar, redoviti profesor i predstojnik Zavoda za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.
– Kukci na tanjuru možda nisu poslastica, ali jesu ideološka ponuda kojom se, eto, hrane prekobrojni ljudi i čuva okoliš. Hrana budućnosti u obliku člankonožaca vrsta je prehrambenog avanturizma, derivat je veganskog utjecaja i zelenog moraliziranja. Ljudi imaju pravo prepoznati i odbiti takvu kulinarsku agendu koja je začinjena brigom za planet, strahom od populacijske bombe i prijetnjom klimatskoga sloma. Konzumiranje kukaca pripada slobodi izbora i nutritivnoj znatiželji, navodi prof. dr. sc. Valerije Vrček.
Drugo predavanje vezano je za industrijske prehrambene proizvode i neželjene sastojke koji nam narušavaju zdravlje. O mudrim prehrambenim izborima govorit će nutricionistkinja Anita Šupe, autorica bestselera „Istine i laži o hrani”, te autorica prve hrvatske LCHF kuharice.