Iz Grada Zadra dostavili su nam popis lokacija i vrsta stabala koje će obuhvatiti novi zeleni projekt za kojeg su nedavno povukli 3 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

"Projekt predviđa sadnju ukupno 2621 sadnice, od čega 1181 stablo i 1440 sadnica lovora. Od stabala predviđena je sadnja borova, hrasta crnike, žutog bagrema, čempresa, tamarisa i bijele murve", doznajemo od Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

Kroz ovaj projekt, vrijedan ukupno 4,2 milijuna kuna, ozelenit će se 24 lokacije, od kojih je 17 na području grada. To su: Ulica Akcije Maslenica, Ulica Ante Starčevića, Gaženička cesta, Biogradska cesta, Punta Bajlo, Uvala Bregdetti, Kolovare, Ulica Benka Benkovića, Perivoj Vrulje, Ulica Miroslava Krleže, Vidilica - bunker, Kožino, Petrčane, Bokanjac - Novi Bokanjac, Žmirići, Ulica Hrvatskog sabora te Crno, gdje će prema Novom gradskom groblju voditi aleja čempresa. Projekt, predstavljen pod nazivom "zeleni otoci", obuhvaća i 7 otoka u administrativnim granicama Grada Zadra: Molat, Mali i Veli Iž, Olib, Silbu, Ist i Premudu.

Lokacije su predložili stručnjaci iz Nasada, a s obzirom na to da je riječ o gradskoj firmi za održavanje javnih zelenih površina, logično bi bilo da oni budu zaduženi i za sadnju. 

„I dalje provjeravamo je li potrebno provesti postupke javne nabave. Ako postoji mogućnosti da Nasadi budu izvođači, to će i biti", rekla nam je Mikulec Perković.

Projekt ovisi i o situaciji s gradskim proračunom, a jednom kad krene, osim sadnje donijet će i edukativne radionice o utjecaju klimatskih promjena, koje će Grad Zadar organizirati u partnerstvu s udrugom "Društvo istraživača mora 20000 milja".