Korizmeno hodočašće Zadarske nadbiskupije na otok Molat koje predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić održava se u subotu, 11. ožujka povodom 80. godišnjice okrutne smrti s. Agneze Petroša, redovnice rodom s Molata, otoka u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga.

Hodočašće organizira Zadarska nadbiskupija. Tim povodom nadbiskup Zgrablić uputio je pismo župnicima, upraviteljima crkava i redovništvu na području Zadarske nadbiskupije u želji da potaknu vjernike da sudjeluju na tom susretu vjere, nadbiskupijskog zajedništva i iskazivanja poštovanja žrtvi nevino ubijene s. Agneze i drugih zadarskih svećenika u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Nadbiskup Zgrablić u dopisu pojašnjava da je otok Molat izabran za mjesto hodočašća povodom 80. godišnjice smrti molaćanske redovnice Agneze Petroša te „u sjećanju na podmuklo ubojstvo Slugu Božjih don Eugena Šutrina, višegodišnjeg župnika u Molatu i Brguljama i u spomen na don Srećka Lovretića, rođenog Molaćanina kojega su ubojice svezanoga bacili u more i utopili kao i u sjećanju na druge svećenike, redovnike i vjernike laike ubijene tijekom i nakon Drugog svjetskog rata In odium fidei - Iz mržnje prema vjeri, za koje se vodi proces kauze za beatifikaciju" poručuje mons. Zgrablić.

Na tom hodočašću će se također moliti za sve žrtve velikog koncentracijskog logora na Molatu kojega su uspostavili talijanski fašisti i kroz kojega je u Drugom svjetskom ratu bilo prošlo oko 20.000 ljudi.

Hodočasnici kreću katamaranom u 9 sati, a nakon dolaska obilaze koncentracijski logor, sudjeluju u Križnom putu i svetoj misi. Prijave za hodočašće primaju se u župnim uredima Zadarske nadbiskupije. Cijena putne karte je 15 eura.