Od 22. do 23. veljače 2023. u Beogradu je održana završna konferencija projekta "ECOWAVES" sufinanciranog iz Interreg Adrion programa, kojega provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA u suradnji sa Lučkom Upravom Jonskog mora - Lukom Taranto. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.114.750 aura.

Na završnoj konferenciji koja je održana na poluotoku Ada Huja na Dunavu sudjelovao je projektni konzorcij sastavljen od osam partnera iz sedam zemalja. Lučka uprava Igoumenitsa iz Grčke te Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA iz Hrvatske kao nositelji radnih paketa predstavili su realizirane aktivnosti i postignute rezultate.

Lučka uprava Zadar, koja je pridruženi partner AGRRA-e na projektu, prezentirala je Luku Gaženica kao primjer dobre prakse u održivom razvoju luke. Naime, u luci su postavljeni mobilni eko otoci za selektiranje i recikliranje otpada čime se omogućuje iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količina otpada koji se odlaže u luci. Na taj se način postižu značajne uštede te se smanjuje negativan utjecaj na okoliš korištenjem postojećih sirovina i štednjom energije. Postavljena je i meteo stanica sa senzorima za praćenje kvalitete zraka što će doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka s ciljem smanjenja štetnih posljedica na okoliš, ljudsko zdravlje te povećanje ekološke održivosti lučkog područja.

- Cilj je bio doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja te razviti transnacionalnu strategiju usmjerenu k upravljanju otpadom. Želimo zaštititi okoliš unutar lučkih područja i smatram da smo ovim projektom postigli veliki iskorak koji će nam definirati buduće korake, projekte i ciljeve poglavito u dijelu smanjenja onečišćenja otpadom ili njegovim neadekvatnim upravljanjem, rekla je voditeljica projekta ECOWAVES iz AGRRA-e Ivana Dević. Dodala je kako su uz modernizaciju luka nabavljenom opremom, postavljeni temelji za budući održivi razvoj luka u Jadranu.