Zadarska županija i u 2023. godini osigurala je sredstva za provođenje dentalne skrbi nedjeljom i praznicima. Uvidjevši potrebu i opravdanost organizacije dežurstva stomatološke službe, za tu je svrhu u županijskom proračunu osigurano 29 tisuća eura.

- Na nedostupnost zdravstvene zaštite u djelatnosti dentalne medicine u neradne dane se godinama ukazivalo, a prihvatljivo rješenje za Zadarsku županiju bilo je organizirati dentalnu skrb izvan standarda utvrđenih obveznim zdravstvenim osiguranjem i o vlastitom trošku, rekao je pročelnik za zdravstvo Marko Kolega.

Dodao je da postupci koji se mogu obaviti u stomatološkoj pripravnosti obuhvaćaju hitna stomatološka stanja poput bolnih stanja zuba, pulpitisa, gingivitisa, apscesa ili traume što zahtijeva trenutačnu intervenciju ili potrebnu terapiju.

- Takvi postupci su besplatni svim građanima županije, strancima i turistima koji borave u Zadarskoj županiji, a sve druge zahvate koji nisu obuhvaćeni prethodnim postupcima stomatološka ordinacija može uz prethodnu suglasnost pacijenta te uz izdavanje računa naplatiti po cjeniku stomatoloških usluga, dodao je pročelnik Kolega.

Iznos troškova koje pokriva Zadarska županija po jednom danu pripravnosti blagdanom ili praznikom iznosi 637,07 eura (4.800,00 kuna) te 398,17 eura (3.000,00 kuna) pripravnosti nedjeljom.

U dentalnoj pripravnosti sudjeluje 17 ordinacija privatne prakse koje zahvate obavljaju u svom prostoru nakon što se pacijenti jave na objavljeni broj telefona ili mobitela ordinacije.

- Prema izvješću Doma zdravlja o provedenim postupcima moguće je vidjeti da su od ožujka do prosinca 2022. godine provedene 663 intervencije, u prosjeku oko 12 hitnih intervencija po danu pripravnosti u jednoj ordinaciji. Bude dana kada u ordinacijama bude i do 30 intervencija, gotovo svakih 25 minuta po jedna intervencija, otkriva pročelnik Marko Kolega te najavljuje da će se ovaj vid zdravstvene zaštite nastaviti i dalje s ciljem veće dostupnosti usluga građanima naše županije.

Podsjetimo, odlukom župana o provođenju i financiranju posebne pripravnosti u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite na području Zadarske županije od ožujka 2022. godine utvrđeno je provođenje posebne pripravnosti u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite za područje Zadarske županije nedjeljom, praznikom i blagdanom u vremenu 8 do 20 sati. Time je Zadarska, uz Varaždinsku županiju, postala jedina koja na taj način osigurava dostupnost dentalne zdravstvene zaštite izvan uobičajenog radnog tjedna.