Dom zdravlja danas će objaviti četvrti natječaj za liječnika u ambulanti koji bi pokrivao pacijente na Istu i Molatu, oba otoka u administrativnim granicama Grada Zadar. Problem je nastao odlaskom dr. Velimira Vuka koji je službeno na godišnjem odmoru do 1. ožujka kada stupa na snagu sporazumni raskid ugovora.

Na dva natječaja za zamjenu te treći za stalno, nitko se nije javio, potvrdio nam je zamjenik ravnateljice Doma zdravlja Mario Kožul. Pacijenti s ta dva otoka imaju mogućnost javiti se dr. Vlatku Grkoviću koji ima službeni kompjutor s podacima sada već bivšeg doktora s Ista. No ambulanta dr. Grkovića je na Forumu.

Oni koji nisu u stanju putovati u Zadar, imali su do sada na otoku dvije posjete liječnika.
Prvo je došao dr. Milorad Mladenovski s otoka Iža. Putovanje do Ista nije bilo nimalo ugodno po buri u gumenjaku Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Drugi posjet je bio brodom kojeg je ustupila Općina Preko, a na Ist je tada otišao dr. Zvonimir Mišlov. Jedan tjedan nije bilo nikoga jer je bilo loše vrijeme, a tko će i čime ići ovaj tjedan, nismo uspjeli doznati.

Naime, problem je i gradskog broda sv. Nikola. Pročelnik Pešut nam je rekao kako imaju ponudu Lenka Celenta iz Ugljana koji traži samo pokriće troškova goriva za prijevoz doktora s Ugljana do tih otoka.

Dom zdravlja je županijska ustanova, a Ist i Molat su gradski otoci. Briga za starije stanovnike udaljenih otoka trebala bi biti barem koordinirana jer će se sigurno dugo čekati liječnika koji će biti voljan tamo raditi.

- Tu većinom žive stariji mještani sa zdravstvenim problemima stoga su u opravdanom strahu. Ogorčeni smo jer smo se vratili u 60-e godine prošlog stoljeća. Naime, stalnog doktora dobili smo sredinom 70-ih. No zamislite ovo - krajem 60-ih otok Molat je imao sljedeće: tri škole, 150 učenika, 5 učitelja, 4 policajca, dva poštara, jednog postolara, dva maranguna (stolara), matičara. Danas, od svega navedenoga, imamo tek poštaricu, krasnu gospođu kojoj se zahvaljujem na hrabrosti. No nastavi li se ovako, bojim se da će otoci doživjeti sudbinu Slavonije, poruka je predsjednika Mjesnog odbora Brgulje Romana Maletića, jednog od, kako ih naziva, mještana - entuzijasta koji unatoč svim problemima i dalje žive na otoku.