Uprava „Čistoće d.o.o. Zadar" izradila je novu sistematizaciju radnih mjesta u toj gradskoj komunalnoj tvrtki koju je jučer potvrdio Nadzorni odbor.

Nakon porasta plaća djelatnika od 10 posto u srpnju prošle godine, ovom je sistematizacijom došlo do novog podizanja koeficijenta plaća većinom terenskih djelatnika s najnižim koeficijentima, i to za novih šest posto.

Direktor John Ivan Krstičević itekako ima razloga za motivacijsko podizanje plaća.

- Posljednjih godina bilježimo kontinuirani odlazak djelatnika i s postojećim uvjetima sve teže pronalazimo nove. Uz sadašnje plaće, ali i sva ostala davanja kroz topli obrok, putne troškove, nagrade, ulaganja u opremu,  teško je bez novih povećanja koeficijenata konkurirati tržištu rada. Ovo je rješenje koje će, vjerujem, donijeti stabilnost u obavljanju poslova našeg Društva i pružanju svakodnevnih usluga građanima, a tome u prilog govori i jednoglasna podrška sindikata u našoj tvrtki, kazao je direktor Čistoće.

Krstičević ističe kako povećanje troškova za plaće od 150.000 € na razini godine neće ići na teret krajnjih korisnika niti snižavanja standarda usluga budući da se racionalizacijom poslovanja i uštedama koje se postižu zbog sustavne nabavke nove opreme smanjuju operativni troškovi.

Novom sistematizacijom napravljena je i reorganizacija poslova unutar Društva koje umjesto dosadašnjih šest, sada ima tri sektora: tehničkih poslova, upravljanja odlagalištem otpada i zajedničkih poslova. Preraspodjelom radnih mjesta u upravi ukidaju se oba radna mjesta pomoćnika direktora Društva, smanjuje se broj direktora sektora sa šest na tri, a ukidaju se i mjesta prijašnjih devet pomoćnika direktora sektora te radno mjesto voditelja ključnih projekata. U novom ustrojstvu predviđen je novi odjel za EU fondove.

Također, treba podsjetiti kako je tijekom 2020. i 2021. godine u upravi društva smanjen broj djelatnika na ruvodećim radnim mjestima za ukupno šest, a čime su postignute i dodatne uštede. Inače, u ovom gradskom komunalnom društvu djelatnici koji obavljaju uredske poslove, zajedno sa svim rukovodećim radnim mjestima, čine 17 posto ukupno zaposlenih u Čistoći, što nije nevažan podatak.