Na današnji dan prije 30 godina u 40. godini života napustio nas je legendarni zadarski glazbenik Tomislav Ivčić, koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi.

Znakovito, upravo je ovaj dan Ivčić opjevao 1983. godine kao obradu pjesme "4. marzo 1943" koju su napisali Lucio Dalla i Paolo Pallottino. Deset godina kasnije na taj je datum izgubio život u tragičnoj prometnoj nesreći u Zagrebu.

Bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-ih godina na dalje. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. Među najpoznatijim pjesmama su "Tamo gdje sam rođen", "Otrov s tvojih usana", Zadranima posebno draga "Kalelarga" i "Večeras je naša fešta", koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova.

Tijekom Domovinskog rata Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia". U veljači 1993. kao član HDZ-a kandidirao se za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru. Nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost, poginuo je u prometnoj nesreći u Zagrebu u kojoj je život izgubilo još troje ljudi. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Iako Tomislav Ivčić već tri desetljeća nije među nama, njegovi se snovi sanjaju i danas kroz njegove pjesme koje se pjevaju kao prije.