Lučka uprava Zadar objavila je popis planiranih dolazaka kruzera za 2023. godinu u Putničku luku Gaženica i na Istarsku obalu. Nakon 59-metarskih brodova Athena i Arethusa, koji su s pristajanjima krenuli još u prošlom mjesecu, prvi veći kruzer pristaje u gradskoj luci 31. ožujka, a riječ je o 228 metara dugom Viking Sky kompanije Viking Cruises.

Početkom travnja u Gaženici u dva navrata pristaje MSC Armonia s kapacitetom od 2,579 putnika, nakon čega će u Zadar doploviti Viking Sea, Azamara Journey, Sinfonia, Spirit of Discovery, Aidablu, Azura, Artania...

Očekivano, najviše pristajanja bit će u srpnju i kolovozu, no najduži brod stiže u listopadu, kada je u Gaženicu najavljeno uplovljavanje kruzera Splendida, dugačkog 333 metra i kapaciteta 3,284 putnika i s približno 1.370 članova posade! Ovaj impresivni brod ima 18 paluba, uključujući 14 za goste, a tijekom putovanja nudi luksuz i opuštanje uz barove, restorane, kazalište, casino, disko klub, četiri bazena, solarij, stazu za trćanje, pa čak i sportsku dvoranu. Na prednjoj palubi, nalazi se ekskluzivni MSC Yacht Club, luksuzni brod unutar broda sa 71 prostranim apartmanom s vlastitim recepcijom, uslugom batlera 24 sata dnevno, privatnim Top Sail lounge salonom, palubom s bazenom i barom.

To nije ujedno i brod s najviše putnika, jer ih Norwegian Getaway, koji stiže u sprnju, može primiti 3.963.

Ukupno je u dvije luke najvljeno 159 ticanja, s tim da posljednji veći kruzer Silver Moon dolazi 6. studenog, dok će sezonu po običaju zaključiti Athena, koja ju je i otvorila, 23. prosinca.

Zbog specifičnosti kruzerske industrije, uvijek postoji mogućnost promjene itinerara dolazaka brodova, naknadnog dodavanja novih dolazaka, no isto tako i otkaza dolazaka pojedinih kruzera.