Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru u ožujku obilježava 15 godina postojanja. Sadašnja voditeljica doc. dr. sci Marina Vidaković nije propustila zahvaliti svojih prethodnicama, također profesorima na Odjelu za psihologiju Aniti Vulić Prtorić i Miri Klarin koje su pokrenule i postavile Savjetovalište na noge kao sveučilišnu sastavnicu.

Savjetovalište je osnovano s ciljem psihološke podrške i pomoći studentima putem različitih aktivnosti.

- Uspješno radimo u misiji olakšavanja studiranja. Uz mentalno brinemo i o fizičkom zdravlju - organizirali smo online savjete doktora školske medicine Zavoda za javno zdravstvo, napomenula je voditeljica.

U evidenciji Savjetovališta, studenti prve godine, tzv. brucoši, su ti koji su suočeni s brojnim promjenama i brojniji su kod traženja pomoći savjetovališta.

- Mi ih okupimo na zajedničkom druženju gdje im se predstavi što sve mogu dobiti. Studenti se nerijetko nađu pod većim emocionalnim pritiskom, a koji može dovesti do teškoća s mentalnim zdravljem. Pokušavamo im osvijestiti da je važno javiti se ako imaju problem. Njegujemo vršnjačku podršku kako bi studenti razbili svoj strah od javljanja u savjetovalištu, dodaje doc. Vidaković uz napomenu kako su savjetovanja individualna i besplatna. Studenti viših godina imaju drugačije probleme. Njih, prema riječima voditeljice savjetovališta, najviše zanima kako završiti studij, hoće li i gdje naći posao.

Savjetovalište za studente nalazi se u zgradi nekadašnjeg studentskog doma u Jazinama

Svima u Savjetovalištu, gdje studenti uče i volontiranju, najveća su briga studenti s invaliditetom. Od 115 takvih studenata na zadarskom sveučilištu, tijekom protekle akademske godine prilagodbu načina studiranja zatražilo je ukupno 32 studenata. Voditeljica Savjetovališta je osobito ponosna što su oni na zadarskom sveučilištu zbilja inkuzivni.

Savjetovalište za studente imalo je posebnu ulogu tijekom pandemije. Potvrđuje to i broj korisnika Savjetovališta. U akademskoj godini 2019/20 evidentirali su 430, a čak 900  individualnih savjetovanja imali su prošle akademske godine.

 - Lani smo organizirali radionice plesom, likovne radionice da se studentski što više druže. U svemu je primarna podrška prijatelja i obitelji, ističe profesorica psihologije. Docentica Vidaković među probleme s kojim se studenti u savjetovalištu najčešće suočavaju navodi anksioznost, partnerski odnos, reakcija na stres, nervoza... Nažalost, prisutni su i financijski problemi koji muče naše studente.

- Briga za sebe je znak zrelosti, ako se ne brinemo za psihičko zdravlje, to se odražava na fizičko stanje, kazat će docentica psihologije. Ako mladi ljudi osjete da su ušli u zajednicu koja brine o njima, vjerojatnije je da će ustrajati u studiju, to je poruka koju Savjetovalište svih ovih godina odašilje prema studentima, podsjeća voditeljica Marina Vidaković.