U Dobrovoljno vatrogasno društvo Preko stiglo je prvo, od planirana dva, donirano vozilo iz austrijske savezne države Tirol, pišu Naši školji.

Riječ je o navalnom kombiju, a donacija je rezultat dobrih odnosa i suradnje Vatrogasne zajednice Zadarske županije s vatrogasnim zajednicama Tirola, koja je potvrđena i potkraj prošle godine, kada je u Tirolu boravilo izaslanstvo Zadarske županije: predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša i Matej Rudić, zamjenik župana Šime Vicković te čelni ljudi nekoliko gradova i općina.

- Navalni kombi marke Mercedes, koji je prešao tek 30.000 kilometara, u cijelosti je opremljen, a koristit ćemo ga ponajprije u intervencijama pri gašenju požara, ali i u slučaju poplava jer ima veliku i jaku pumpu za crpljenje vode. Osim toga, kombi je predviđen i za prijevoz devet osoba, što znači da na intervenciju odmah mogu krenuti devetorica vatrogasaca, komentirao je predsjednik DVD-a Preko Branko Kolega.

Najavio je da bi uskoro trebala stići još jedna donacija - navalni kamion, što će itekako pomoći u intervencijama, a ukupno će ove godine u Zadarsku županiju iz Tirola doći čak 16 vatrogasnih vozila. Namijenjeni su DVD-ima iz Preka, Benkovca, Nina, Obrovca, Paga, Privlake, Sv. Filipa i Jakova, Starigrada te s otoka Ista i Molata, a dobrovoljna vatrogasna društva koja se opremaju u sklopu programa moraju ispunjavati uvjet da posjeduju funkcionalnu garažu za vatrogasna vozila koja će im biti donirana.