Gospodarska zona Crno traži prve stanare! Nakon završetka radova na prvoj fazi komunalne infrastrukture, kojih je za 20,4 milijuna kuna izveo Strabag, Grad Zadar je kao osnivač zone objavio javni poziv za iskazivanje interesa za ulaganje u GZ Crno.

- Budućim investitorima na raspolaganju je 5 kaseta ukupne veličine 25 ha opremljenih kompletnom komunalnom infrastrukturom. Cjelokupno područje zone inače obuhvaća površinu od gotovo 400 ha što ovu poslovnu zonu svrstava među najveće u Hrvatskoj. Atraktivnost zone leži u njezinoj izvrsnoj prometnoj povezanosti i geostrateškom položaju; spojena je na brzu cestu i autocestu Zagreb - Zadar - Split, od Zračne luke udaljena je tek 3 km, od pomorske luke Gaženica - 4 km. Nadomak Zone leži urbana aglomeracija Zadra, grada koji je spona sjevera i juga Hrvatske i dinamično turističko središte, navodi se u pozivu investitorima.

Iz Grada ističu kako bi ulagače trebale privući i poticajne mjere i olakšice koje će, analizirajući iskazani interes i uvjete na tržištu, naknadno definirati.

Uvjeti gradnje i korištenja prostora u zoni detaljno su utvrđeni Prostornim planom uređenja Grada Zadra te Urbanističkim planom uređenja Gospodarske zone Crno. U zoni je tako predviđena izgradnja proizvodnih postrojenja i objekata i to industrijskih, obrtničkih, zanatskih i gospodarskih pogona visoko razvijenih tehnologija i bez štetnog utjecaja na okoliš, kao i skladišnih i komunalno servisnih prostora, poslovnih, upravnih, uredskih i trgovačkih građevina, ugostiteljskih građevina te građevina za zabava. Moguća je i gradnja poslovnih hotela i motela, a dio zone je namijenjen za sport, rekreaciju i zelene površine.

Iz Grada Zadra pozivaju poduzetnike da svoj interes za ulaganjem u GZ Crno iskažu popunjavanjem anketnog obrasca na linku. Prvi i do sada jedini poziv za zonu Crno upućen je u vrijeme gradonačelnika Živka Kolege. Te 2007. godine, iz Grada su objavili kako su dobili čak 270 pisama namjere poduzetnika. Kakav će biti interes 16 godina nakon, pokazat će novi javni poziv.

Sve informacije o pozivu mogu se dobiti na broj telefona: 023/627-793 i na poseban mail gradske tvrtke Inovativni Zadar ([email protected]) kojoj je Grad povjerio dio poslova oko Gospodarske zone Crno.