Do 15. travnja trebali bi se završiti svi radovi na novoj zgradi Poduzetničkog inkubatora na Bilom brigu.

Ivica Katić iz Inovativnog Zadra uvjeren je kako će u tom roku zgrada s okolišem, kako je to i projektirano, biti spremna za tehnički pregled. Nakon uporabne dozvole na svoje će doći potencijalni korisnici, vjerojatno ove jeseni. Na javni poziv za iskazivanje interesa, objavljen 22. veljače do sada je anketu ispunilo 47 kandidata koji iskazuju svoje želje i potrebe.

Kada se za završeni Poduzetnički inkubator oglasi i sužbena potraga za korisnicima, Katić očekuje da će biti još više onih koji bi htjeli tamo raditi po povoljnim uvjetima. Prema projektu, u novom Poduzetničkom inkubatoru predviđeno je stotinu radnih mjesta. Uglavnom će to biti uredski prostori i prostori u kojima se može odvijati coworking.

Inovativni Zadar, kao nositelj tog EU projekta, 2020. godine je ugovorio 24,5 milijuna od čega je 18.5 milijuna kuna bilo bespovratno s rokom potrošnje do 1. listopada 2022 godine. Do tada je trebala biti završena i zgrada, ali ta korona pa poskupljenje materijala - već poznata opravdanja za zastoj na gradilištu kojeg smo zabilježili prošle jeseni. Radovi ugovoreni s Minigradnjom iz Vodica na iznos od 21,3 milijuna bez PDV-a, počeli su u proljeće 2021. godine, a dokle su stigli, snimili smo prije 20-ak dana.

Po završetku građevinskih radova slijedi opremanje ugovoreno na tri mjeseca, za 1.5 milijuna kuna.

Već je poznato kako u novom Poduzetničkom inkubatoru neće biti soba za kontrolu tzv. pametnog prometa. Ona je već rezervirana u starom Poduzetničkom inkubatoru na Novom Bokanjcu. U toj zgradi izgrađenoj 2007. godine na 1200 m², 28 poslovnih prostora gotovo cijelo vrijeme se izmjenjuju periodi inkubacije korisnika.

Tamo je i sjedište gradske ustanove Inovativni Zadar. I dok se još ne zna hoće li se premjestiti na Bili brig, sigurno je da će se mali broj zaposlenika na čelu s ravnateljem Alanom Kociperom strateški morati raspodijeliti na te dvije lokacije.