Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru započelo je danas sastankom rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican s predstavnicima gospodarstva i lokalne samouprave u zgradi novog studentskog doma. Susret je održan kako bi Sveučilište kroz prezentaciju provedenih projekata pokazalo ostvarenje zacrtanih strateških ciljeva, koji su sukladni nacionalnim i europskim ciljevima.

- Usmjereni smo na transfer tehnologija koje izravno doprinose gospodarstvu i javnom sektoru. Proveli smo brojna istraživanja u turizmu, pomorstvu, agronomiji, akvakulturi, geografiji, psihologiji, sociologiji, pedagogiji... koja povezana s gospodarskim granama predstavljaju čistu dodatnu vrijednost. Sudjelovali smo u izradi krovnih strateških dokumenata koji predstavljaju temelj budućih financiranja. Kako bi naš doprinos bio utemeljen na najnovijim spoznajama, nabavljena je visoko sofisticirana oprema, koja omogućuje vrlo precizne rezultate. Ponosna sam jer smo uspostavili kulturu rada, koja podrazumijeva inovativnost i sustavnost, utemeljenu na međuodjelnoj suradnji, istaknula je rektorica Vican.

Znanost i visoko obrazovanje nezaobilazni su u ostvarivanju politike EU, koja je pametna, zelena, povezana, solidarna i bliža građanima. U aktualnom programskom razdoblju Sveučilište u Zadru se vidi kao aktivni sudionik stvaranja snažnog, održivog i ekološki orijentiranog društva.

- Na tome ćemo raditi kroz različite projekte, aktivnosti i kroz osmišljavanje novih studijskih programa za mlade naraštaje, poručila je rektorica.

Sveučilištu je na ostvarenim rezultatima čestitao ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, koji je kao nekadašnji pročelnik gradskog odjela za EU fondove, istaknula je rektorica, bio svojevrstan kum Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija, kroz kojega su provođeni projekti.

- Sveučilište u Zadru je najvažnija institucija u našem gradu i županiji. Ovo zdanje, financirano EU fondovima, najbolje govori o snazi sveučilišta, koje je pokazalo da ima viziju i da zna kako viziju pretočiti u konkretne stvari. Ovakva okupljanja omogućuju da se razgovara o perspektivi ovog kraja, pri čemu Sveučilište stavlja svoju znanost, struku, ekspertize, u funkciju razvoja grada i županije. Razvoj ovog kraja povezan je s razvojem Sveučilišta, koliko je ono jako toliko su jaki grad i županija, rekao je Erlić.

Hrvatska je u zadnjoj godini aktualne financijske perspektive, u kojoj su realizirani deseci tisuća projekata kojima je u kratkom vremenu standard približen razvijenim zemljama EU. U Zadarsku županiju uložene su oko 4 milijarde kuna, a nova perspektiva, u kojoj će biti više nego dvostruko sredstava, omogućit će dodatan iskorak.

- Realizirali smo brojne infrastrukturne projekte, od Pelješkog mosta nadalje, a u novom razdoblju naglasak će biti na zelenim politikama, ulaganjima u pametne vještine. Znanost nam mora dati odgovor na pitanje u što usmjeriti sredstva kako bismo mogli što više naših resursa staviti u funkciju razvoja, rekao je Erlić.
Nazočnima su zatim prezentirani projekti koji se provode kroz Pomorski odjel, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Centar za geoprostorne tehnologije. Svi su oni kroz različite aktivnosti i projekte, suradnju s partnerima iz više europskih zemalja, nabavljali vrijednu opremu, bilo da se radi o dronovima, georadarima, uređajima za ispitivanje ispušnih plinova, softveru... Sam Centar za geoprostorne tehnologije nabavio je opremu vrijednu 440.000 eura.

- Od naših projekata izdvojio bih projekt GUTTA, kroz koji brodari mogu ovisno o vremenskim uvjetima, mogu optimizirati svoju rutu i potrošiti manje goriva, istovremeno i emitirati manje štetnih plinova. Drugim smo u suradnji s lokalnim partnerom Adriatic Propeleri i Jadrolinijom omogućili poboljšavanje propulzije broda optimizacijom propelera, pri čemu bi se potrošnja goriva, vibracija i emisije plina mjerile prije i poslije modifikacije i optimizacije, rekao je izv. prof. dr. sc. Josip Orović s Pomorskog odjela.

Izv. prof. dr. sc. Ivan Župan predstavio je projekte Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, koji se provode u Laboratoriju za istraživanje mora i akvakulturu Sfinga, na Sveučilišnom dobru Baštica, u Novigradskom moru... Naglasak je na korištenju suvremenih tehnologija u proizvodnji hrane, ali i zaštiti okoliša kroz smanjenje upotrebe sintetskih tvari.

U zaključnom panelu kojim je moderirala dr. sc. Gabrijela Vidić o inovacijama u doprinosu gospodarskom razvoju govorili su izv. prof. dr. sc. Tomislav Šarić, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, dr. sc. Fran Domazetović, izv. prof. dr. sc. Josip Orović i izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić.

- Sveučilište je spremno prilagoditi se novim izazovima u smjeru održivosti. Jedan od naših projekata istražit će što nam se događa u turizmu preklapanjem brojki o potrošnji energije, vide, emisiji ispušnih plinova, fiskaliziranim računima... Kad sve to usporedimo znat ćemo jesmo li održivi i kuda naš turizam ide, rekla je Krce Miočić.

Na kraju događanja napore u izlasku iz učionica i prezentaciji javnosti pohvalio je zadarskih gradonačelnik Branko Dukić. Naša sredina, istaknuo je, treba povezivanje obrazovanja, poljoprivrednika i gospodarstvenika, kako bi se stvorili kvalitetni kadrovi, na vrijeme prepoznali trendovi u svijetu i lokalnoj zajednici i onda inovacije pretočile u život.

- Dolazimo do onog da se naš mentalitet mijenja. Ovi ljudi svoje znanje će pretočiti u neku gospodarstvenu aktivnosti i pomoći svima nama da Zadar napravimo još boljim i ljepšim. U svemu tome vidim svijetlu budućnost, rekao je gradonačelnik Dukić.

Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru nastavlja se sutra okruglim stolom „Izazovi roditeljstva djece s teškoćama u razvoju - aktualna promišljanja", koji će se održati u Svečanoj dvorani s početkom u 12 sati.