U četvrtak, 23. ožujka u 11 sati održat će se radionica o proceduri zapošljavanja državljana iz trećih zemalja u RH u dvorani za sastanke Županijske komore Zadar, Špire Brusine 16 (2. kat).

Radionicu organizira Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar u suradnji sa zadarskim područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Policijskom upravom zadarskom.

Cilj radionice je detaljnije upoznati predstavnike tvrtki s procedurama koje je potrebno zadovoljiti ukoliko žele zaposliti državljane iz trećih zemalja, a namijenjena je svima koji imaju potrebu za zapošljavanjem strane radne snage.

Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva unutarnjih poslova prisutnima će prezentirati detalje procedure zapošljavanja državljana iz trećih zemalja te biti na raspolaganju za odgovoriti na pitanja sudionika.

Prijave se vrše putem online obrasca zaključno do srijede 22. ožujka do kraja dana.

Na radionici mogu sudjelovati sve članice HGK koje plaćaju članarinu.

Na prezeentaciji Zakona o strancima održanoj u veljači ove godine, državni tajnik Žarko Katić naglasio je kako je povećan trend izdavanja radnih dozvola državljanima trećih zemalja u posljednjih nekoliko godina, a posebno u turističkim djelatnostima i u građevinarstvu u kojima se osim državljana nama susjednih zemalja, sve češće zapošljavaju radnici iz Azije, naročito Nepala, Filipina, Indije i Bangladeša.

- U Hrvatskoj je prošle godine izdano ili produženo preko 120 tisuća dozvola, a u Zadarskoj županiji preko 7 tisuća, od čega 2 tisuće za sezonski rad. MUP, HZZ i razne agencije su nadležne za izdavanje radnih dozvola, a proces izdavanje dozvole traje minimalno 15 dana zbog složenosti posla i velikog broja zaprimljenih zahtjeva. I ove nas turističke sezone sigurno očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola državljanima trećih zemalja, međutim na njima će raditi veći broj službenika nego prijašnjih godina što će dovesti do rasterećenja sustava i bolje učinkovitosti, rekao je Katić, te je dodao kako se dozvola za boravak i rad u RH može izdati na 90 dana, šest mjeseci i do godine dana.