Prijedlog 8. izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije idućeg četvrtka naći se na odlučivanju u skupštini, dok će idućeg mjeseca Grad Zadar dobiti gotov nacrt petih izmjena svog Prostornog plana.

Informacija je to koju smo doznali od Stjepana Gverića ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje koji je radio oba prostorna dokumenta. Odluka za izradu Županijskog prostornog plana donesena je u ožujku 2019. godine dok je za gradski plan to odlučeno krajem prosinca 2020. godine.

Korona epidemija nije nimalo kriva za toliko vrijeme kašnjenja i proceduru u kojoj je Zadarska županija prva koja je napravila stratešku studiju utjecaja na okoliš. Sporo i komplicirano ali došlo se prošlog rujna do javne rasprave.

Međutim, sve primjedbe nisu u proteklih 6 mjeseci uzete u obzir da se ne bi izgubilo puno vremena u daljnjem postupku donošenja plana. Iz Županije su odlučili poslati konačan prijedlog Plana na usvajanje, što je najavio pročelnik Olivio Meštrović. Nakon toga će se vrlo brzo ići u nove izmjene za koje bi procedura s obzirom na postojeću eko studiju, trebala biti znatno kraća, podsjetio je ravnatelj Gverić dodajući kako se te sada ne usvojene primjedbe odnose na repozicioniranje turističkih zona i zelenu energiju.

To i jesu bile dvije teme koje smo uočili na javnom izlaganju nacrta Županijskog prostornog plana.

Nacrt Prostornog plana Grada Zadar trebao bi se u travnju predati naručitelju, a onda je na njima da odrede kad će ga staviti na javnu raspravu, najavio je u ime izrađivača, ravnatelj Gverić. Nadaležni iz Odjela za prostornog uređenja više su puta najavljivali kako će taj Plan biti izložen javnosti. Ali nije ga imao tko raditi, bio je podređen izradi županijskog plana, a sada mora biti i usklađen.

Hoće li to biti privremeno ili će i PP Grada Zadra u nove izmjene, znat će se kada prijedlog Plan stigne i pred gradske vijećnike. Moglo bi to biti barem najesen.

Glavna izmjena Plana opet je vezana za turizam, odnosno određenje prema kojem u turističko-ugostiteljskim objektima izvan građevinskog naselja može biti 50 do 150 ležajeva po hektaru površine. A unutra građevinskih naselje uvjeti su blaži jer ih teško zadovoljiti s obzirom da su manje zone. U ime izrađivača, ravnatelj Gverić nam je potvrdio i izmjenu kojoj je na građevinskim parcelama obaveza zelenila povećana s 20 na 30 posto.

Dok PP ne stupi na snagu, do tada će se s obzirom na zahuktalu gradnju. Ona je izražena osobito u zapadnom dijelu grada. Veliki su izgledi kako će se tamo Zadar "zabetonirati" uz pokoji grm uz građevine namijenjene tržištu nekretnina koje je orijentirano na turizam.